EU za turizam

Ambasador EU Emanuele Žiofre posetio istočnu Srbiju i Negotinsku krajinu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Ambasador EU Emanuele Žiofre posetio istočnu Srbiju i Negotinsku krajinu

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador EU Emanuele Žiofre u dvodnevnoj poseti istočne Srbije, nakon Golubačke tvrđave obišao je i Negotinsku krajinu i razgovarao sa predsednikom opštine Negotin Vladimirom Veličkovićem o projektima koji se realizuju i koji su u planu. Za infrastrukturne projekte, za koje je izdvojeno 99 hiljada evra, osim Rogljeva, Rajca i Rajačkih pivnica biće izdvojena sredstva i za uređenje Mokranjčeve rodne kuće, koja je nedavno pristupila Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora.
“Evropska unija u partnerstvu sa lokalnom vlašću i meštanima negotinskog vinogorja, pomoći će da se ovde formira održiva turistička ponuda koja će biti interesantna ljudima iz cele Evrope. Upravo zato smo i došli u Mokranjčevu kuću, s obzirom da ćemo jedan deo novca uložiti i u ovaj muzej, kako bismo doneli dodatne pogodnosti za posetioce, turiste i naravno, pružili im jedan interaktivniji odnos kada dođu u posetu ”, izjavio je ambasador Žiofre.
„Rajac i Rajačke pivnice kreću sa rekonstrukcijom u poslednjem kvartalu ove godine, sa ciljem je da ovi lokaliteti dobiju ambijent koji će dodatno privući turiste“ izjavio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.
„Pivnice su spomenički kompleks od izuzetnog značaja pa je tokom rekonstrukcija neophodna i saradnja sa institucijama kako bi se sačuvao njihov autentični izgled i namena. „Jako nam je važno da budemo uključeni u sve projekte i da ni jednim od projekata koji se realizuju, ne ugrozimo nešto što je vrednost ovog spomeničkog kompleksa i njegovu autentičnost“, istakla je Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Ambasador Žiofre je nakon posete Rogljevačkim i Rajačkim pivnicama istakao da je negovanje kulturnog nasleđa Srbije ujedno i negovanje evropskog kulturnog nasleđa i da Rajačke i Rogljevačke pivnice treba da nađu svoje mesto na turističkoj mapi Evrope. Žiofre je nakon sastanka sa grupom mladih okupljenih u organizaciju „Mladi sa Rajačkih Pimnica“ rekao da ga ohrabruje kada vidi mlade ljude koji su spremni i željni da nastave porodičnu tradiciju proizvodnje vina, jer je to način za uspon ekonomije i održivost i napredak ovog kraja.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, koji, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom za evropske integracije, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x