EU za turizam

Ambasador EU posetio Golubačku tvrđavu i najavio nastavak EU podrške turizmu istočne Srbije i Donjeg Podunavlja - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Ambasador EU posetio Golubačku tvrđavu i najavio nastavak EU podrške turizmu istočne Srbije i Donjeg Podunavlja

Danas su na Golubačkoj tvrđavi potpisani memorandumi o razumevanju između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i sedam opština i gradova Donjeg Podunavlja i istočne Srbije povodom projekata za unapređenje turizma. Ceremoniji su prisustvovali ambasador EU Emanuele Žiofre, ministar za evropske integracija Jadranka Joksimović i pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić.

Evropska unija opredelila je preko 650.000 evra kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji sprovodi GIZ, za projekte namenjene razvoju turističke ponude u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu i Zaječaru.

Čestitajući predsednicima opština i gradonačelnicima potpisivanje memoranduma, ambasador Žiofre je rekao: „Osećam da imam jedinstvenu perspektivu kada govorim o turizmu u Srbiji, pre svega, kao predstavnik Evropske unije i njene podrške u ojačanju privrede Srbije, a zatim i, ako ne kao turista, onda kao stranac u Srbiji. Iz obe perspektive, turizam je očigledan izbor za nacionalni razvojni prioritet. Fokus EU na turistički potencijal je na sličan način dvostruk – prvo zato što je EU nepokolebljiva u podršci kulturi i zajedničkom nasleđu i drugo zato što konkurentna turistička industrija otvara radna mesta. Neizmerno mi je zadovoljstvo što sam danas na Golubačkoj tvrđavi i što današnja ceremonija baš na ovoj lokaciji, jer je ona mesto zajedničkog srpskog i evropskog kulturnog nasleđa, a čiji je današnji izgled rezultat snažnog partnerstva Srbije i EU.

Veoma mi je drago da u ovom delu Srbije imamo nekoliko strateški važnih projekata iz oblasti promocije kulturnog nasleđa koji daju turističkoj ponudi Srbije izvanrednu reputaciju u tom segmentu turizma. Rajačke pimnice, Fetislam i Feliks Romulijana, uz sve ostale lokalitete koji su danas pomenuti u sedam opština potpisnica Memoranduma, najbolji su primer kako i uz pomoć EU fondova može da se unapredi turistička ponuda Srbije. O tome sam nedavno razgovarala i sa predsednicima opština i gradova Borskog i Zaječarskog okruga, pre svega o svim budućim projektima koji mogu da budu finansirani iz pretpristupnih fondova EU i druge razvojne pomoći koja je Srbiji na raspolaganju na putu reformi i EU integracija“, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Turizam je taj koji spaja ljude, spaja kulture, ali i menja navike. EU je najveći trgovinski partner Republike Srbije, međutim EU je i partner u unapređivanju mnogobrojnih sektorskih politika, kao i demokratskih vrednosti naše zemlje. I upravo ovaj projekat EU za kulturno nasleđe i turizam naglašava vezu između kulture i turizma i značaj naše saradnje i važnost koliko naše aktivnosti treba da kreiraju jedan novi zajednički, kreativni i kvalitetan turistički potencijal naše države“, rekla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić.
„Za nas je bitno da imamo odličnu saradnju sa gradovima i opštinama, da ih podržimo u njihovim idejama u poboljšanju turističke ponude. Ovi projekti će takođe pomoći da se stvore nova radna mesta i bolje ekonomske perspektive za ljude u regionu,“ izjavio je vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i predstavnik GIZ-a Aleksandar Bec.

Ambasador EU Emanuele Žiofre nastavlja obilazak istočne Srbije gde će, uz prirodne lepote, videti ostale aktivnosti projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ kao što su rekonstrukcija tvrđave Fetislam u Kladovu i Rajačke pivnice kod Negotina na kojima će uskoro početi radovi na poboljšanju infrastrukture.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, koji, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom za evropske integracije, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x