EU za turizam

Ambasador Nemačke Tomas Šib u poseti istočnoj Srbiji - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Ambasador Nemačke Tomas Šib u poseti istočnoj Srbiji

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib izjavio je danas u Rajačkim pimnicama da je zadovoljan što se kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Savezna vlada Nemačke, pomaže razvoj turizma u istočnoj Srbiji. Šib je dodao da se ovakvim projektima stvaraju nova radna mesta i pomaže mladim ljudima da nastave porodičnu tradiciju i grade svoju budućnost.


„Danas sam razgovarao sa nekim mladim vinogradarima i dobro je videti da za ova sela postoji budućnost,” – rekao je Šib. „Impresioniran sam lepotom ovog izuzetnog mesta i mislim da ovde postoji veliki potencijal za turizam jer mesto nudi, prelepu prirodu, sjajno vino i toliko zanimljive istorije. Želeo bih da podstaknem gradonačelnika Veličkovića da nastavi da blisko sarađuje sa GIZ-om kako bi ovaj projekat napredovao i učinio ovo mesto ’obaveznom posetom’ za sve koji posećuju Srbiju.“

Ambasador Šib je prethodno posetio hidroelektranu Đerdap I, kao i tradicionalna vinarska sela Rogljevo i Rajac.

Predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković je izrazio veliku zahvalnost i zadovoljstvo što je nemački ambasador posetio Negotinske pivnice – „Uskoro, sredinom jula, sve dozvole za početak infrastrukturnih radova na Rajačkim pivnicama biće spremne. Sa velikim iščekivanjem očekujemo početak radova, jer ćemo ovim projektom dobiti funkcionalnost ovog jedinstvenog mesta.“

Vođa projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec je rekao – „Čim Opština Negotin dobije sve građevinske dozvole, naš projekat će odmah započeti sa radovima.“


Prvog dana trodnevne radne posete istočnoj Srbiji, ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib obišao je Golubački grad. Tokom posete tvrđavi, koja trenutno važi za najposećeniju znamenitost u Srbiji, ambasador se na terenu upoznao i sa aktivnostima Evropske unije i Savezne Republike Nemačke, koje su usmerene ka tome da ovaj važan spomenik srpskog kulturnog nasleđa učine nezaobilaznom turističkom atrakcijom na Dunavu.
Ambasador Šib tokom dana je obišao i Kladovo, gde su u toku radovi na revitalizaciji Tvrđave Fetislam, kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Pored rekonstrukcije kladovske tvrđave, projekat će finansirati radove na poboljšanju infrastrukture u Rajačkim pivnicama i izgradnju Centra za posetioce na Felix Romuliani.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama. Obavešten sam o statusu radova u ovoj predivnoj tvrđavi Fetislam koja se rekonstruiše u okviru projekta #EUzaTebe-Za kulturno nasleđe i turizam. Sama svrha projekta jeste promocija turizma u podunavskom regionu. Bili smo do Golupca, sada smo u Kladovu i jako mi je drago što je sa nama i pomoćnica ministra turizma, gdja Renata Pindžo, i predsednik Opštine Kladovo, g-din Saša Nikolić. Imate veoma bogato kulturno nasleđe i moram reći da sam oduševljen onim što sam saznao. Ovde nije reč samo o rekonstrukciji tvrđave, već istovremeno i o očuvanju impresivnog kulturnog nasleđa, što je podjednako važno. S druge strane, naša ideja je da kroz ovaj projekat otvorimo nova radna mesta, da pomognemo ekonomsko jačanje ovog regiona i da kroz turizam ljudima iz sveta omogućimo da dođu ovde i upoznaju vašu zemlju,“ izjavio je ambasador Šib na tvrđavi Fetislam.
Predsednik Opštine Kladovo Saša Nikolić rekao je: „Veoma mi je drago što je danas sa nama ambasador Tomas Šib. Opština Kladovo već dugi niz godina ima odličnu saradnju sa Nemačkom, a siguran sam da ćemo tako i nastaviti. Obnova Fetislama, simbola Kladovo, doneće benefite celom regionu Donjeg Podunavlja. Podrška Evropske unije i Nemačke Vlade, kroz projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam omogućiće da Kladovo bude još lepša dunavska atrakcija. “

„#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x