EU za turizam

Ambasador Sem Fabrici posetio Negotinske pivnice - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Ambasador Sem Fabrici posetio Negotinske pivnice

Drugog dana posete istočnoj Srbiji, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici posetio je Rogljevačke i Rajačke pivnice. U okviru projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, na Rajačkim pivnicama biće sprovedeni infrastrukturni radovi – elektrifikacija, vodosnabdevanje i popločavanje ulica. Planovi za eventualne infrastrukturne radove za Rogljevačke pivnice, su još uvek u fazi razmatranja mogućih prioriteta.


Upoznajući se sa lepotama autentičnih vinarskih sela, ambasador Fabrici je izrazio svoje oduševljenje – „ Dolazim iz zemlje u kojoj vino ima viševekovnu tradiciju, ali do sada nisam video sela koja su izgrađena samo zbog vina. Pivnice su me očarale i siguran sam da ću ih sigurno još makar jednom posetiti. Rogljevačke i Rajačke pivnice imaju neverovatan potencijal za razvoj turizma. Siguran sam da će pivnice, kroz projekat Evropske unije, opet doživeti svoje zlatno doba i da će biti prepoznate kao jedinstveno mesto za uživanje“.

Uprkos velikom odlivu stanovništva, mnogo mladih je spremno da se bavi vinogradarstvom i vinskim turizmom. Fabrici je upoznao neke od njih i, izrazivši zadovoljstvo, zaključio da su mladi najveći potencijal i da će i oni biti podržani kroz projekte Evropske unije. „Veoma sam srećan jer sam upoznao mnogo mladih koji žele da nastave tradiciju svojih porodica. Neki od njih su već šesta generacija proizvođača vina, a nadam se da će ih biti daleko više u budućnosti.“ – izjavio je ambasador.


U toku obilaska Rogljevačkih pivnica, Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, je istakao – „Obećali smo ambasadoru Fabriciju da ćemo u roku od mesec dana imati sve potrebne dozvole za pokretanje infrastrukturnih radova na pivnicama. Uz podršku Evropske unije, Opština Negotin će uspeti da podigne nivo turističke ponude, ne samo Negotina, već cele istočne Srbije. Uživao sam u društvu ambasadora i radujem se predstojećim aktivnostima koje se realizuju kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“.
Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.


Za više informacija molim vas da kontaktirate Minu Devic, 064/6404 625 ili putem mejla mina.devic@olafmcateer.rs.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x