EU za turizam

Ambasador Sem Fabrici posetio opštinu Kladovo - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Ambasador Sem Fabrici posetio Kladovo

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici posetio je Kladovo i obišao projekte koje finansira EU kroz program „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. Tokom posete, Fabrici je podsetio da podrška Evropske unije turističkom sektoru Srbije datira još pre COVID-a, sa ciljem da se integrišu srpska privreda i bogato kulturno nasleđe.


Boraveći u Kladovu, ambasador Fabrici je posetio Tvrđavu Fetislam čija je rekonstrukcija uveliko u toku. Revitalizacija obuhvata Varoš kapiju sa pratećim lagumima, kao i Mali Grad sa letnjom pozornicom, ulaznom kapijom i priobalnim kulama.

„Prošlog decembra, još u jeku pandemije, potpisali smo online ugovor o donaciji za početak radova na rekonstrukciji Tvrđave Fetislam. Danas sam posebno srećan što sam mogao da vidim kako se taj ugovor materijalizovao u konkretne radove. Kulturno nasleđe je veoma važno za EU. I ovo je nastavak tog ulaganja nakon završetka radova u Golupcu, Baču, Subotici. Rekonstrukcijom Fetislama će se privući veći broj posetilaca, ne samo domaćih već i inostranih. Upravo o vezi između kulturnog nasleđa i turizma razgovarao sam danas sa predsednikom Opštine Kladovo i zaključili smo da ovde u Kladovu postoje svi neophodni uslovi da se napravi jedna dobra, kombinovana ponuda koja će privući zaista veliki broj turista, a to su kultura, umetnost i gastronomija – sve u jednom.“, izjavio je Fabrici.

U toku zajedničke posete na Tvrđavi Fetislam, Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo, istakao je koliko je podrška Evropske unije značajna za Kladovo i region. „Ovaj projekat jeste značajan za Opštinu Kladovo, ali je mnogo bitan i za celo Donje Podunavlje i istočnu Srbiju. Kladovo jeste grad koji prepoznaje turizam kao jedan od pokretača ekonomskog razvoja.“


Prilikom posete, ambasador Fabrici je posetio i dva domaćinstva koja su korisnici bespovratnih sredstava kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. I tu je rekao da je lepo videti da mali preduzetnici svojom inovativnošću i posvećenošću unapređuju lokalnu turističku ponudu. „Kroz sredstva projekta, turističko domaćinstvo koje sam danas obišao je prešlo sa korišćenja fosilnih goriva na solarnu energiju, što me dodatno raduje, s obzirom na važnost koju EU pridaje zelenoj agendi.“ , istakao je ambasador Fabrici.


Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.


Za više informacija molim vas da kontaktirate Minu Devic, 064/6404 625 ili putem mejla mina.devic@olafmcateer.rs.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x