EU za turizam

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Golubac, 24. maj 2024. – Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce. Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave u  vrednosti od 556.650 eura, u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva poručila je na otvaranju da je Evropa naša zajednička kuća u kojoj smo uvek zajedno živeli, delili zajedničku istoriju, po kojoj putujemo istim putevima i plovimo istim rekama.

„Sedam vekova burne istorije Golubačke tvrđave ilustruje upravo da je istorija Srbije – istorija Evrope, kao i da nasleđe Srbije – evropsko nasleđe. Srećni smo i ponosni što zajedno sa našim partnerima iz Nemačke i Austrije finansiramo ovaj projekat, kako bismo zaštitili našu zajedničku kulturu i nasleđe u Srbiji“, istakla je Halačeva i dodala da se nakon rekonstukcije Golubačke tvrđave od pre nekoliko godina, danas upotpunjuje njen turistički potencijal.

Šef razvojne saradnje Ambasade Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling rekao je da projekat revitalizacije Golubačke tvrđave predstavlja jedan od primera najbolje prakse saradnje između Delegacije Evropske unije i ostalih država članica EU.

Pri realizaciji ovakvih projekata od izuzetnog značaja je komunikacija i kooperacija sa lokalnom zajednicom, korisnicima projekta, jer tako dobijamo povratne informacije na osnovu kojih možemo da prepoznamo i iskoristimo potencijal za razvoj u sektoru turizma”, naglasio je Šiling i dodao da činjenica da je prošle godine 200.000 ljudi posetilo Golubačku tvrđavu, samo potvrđuje njen veliki potencijal, kojoj se i on lično, kao i brojni posetioci iz Srbije i inostranstva rado vraćaju.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za turizam i omladinu istakla je da posebnu vrednost Podunavlju daju upravo srednjovekovne tvrđave među kojima je Golubačka tvrđava. Zahvalila se Evropskoj uniji i nemačkoj Vladi koji su prepoznali značaj ulaganja u revitalizaciju, očuvanje, unapređenje i prezentaciju kulturnog nasleđa upravo ovog kraja.

Podunavlje je nesumnjivo jedan od najznačajnijih turističkih potencijala Srbije i nedovoljno iskorišćen. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat, kroz dodatna ulaganja, nadamo se da će ih biti i ubuduće, moći da u potpunosti stavimo u funkciju i Podunavlje i čitav tok Dunava koji prolazi kroz Srbiju“ napomenula je Đenić.

Prisutne je pozdravila i direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović prilikom čega je izjavila da je projekat revitalizacije, odnosno završavanje spoljašnjeg kompleksa Tvrđave značio nova arheološka iskopavanja čime je formirana staza i omogućen pristup tvrđavi.

Planiramo da radimo konzervaciju pokretnog materijala koji je pronađen i da razmišljamo o prezentaciji. To je za nas značajno“ dodala je ona.

Projekat je nastavak procesa revitalizacije Golubačke tvrđave i započeo je arheološkim iskopavanjem parka oko Spoljašnjeg bedema u martu 2023. godine. Tokom arheoloških iskopavanja došlo je do značajnih otkrića – dve krečnjačke peći i dve zgrade koja su najverovatnije bile radionice. Građevinski radovi su trajali do decembra 2023. godine i u potpunosti su izmenili buduću prezentaciju i interpretaciju arheološkog parka Golubačke tvrđave, čemu će posetioci moći da posvedoče i dožive njegov originalni srednjovekovni izgled.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

KRALJEV PODRUM

icon

Uprava dvora je 1927. sklopila ugovor o podizanju modernog podruma na zadužbinskom imanju na Oplencu sa firmom Abel i Bohringer iz Štutgarda, a u prepisci oko izrade skice podruma je upravnik Dvora u pismu 22. septembra naglasio arhitektama da vode računa o tome da „taj podrum treba u isto vreme služiti i za ugled, ali bez nepotrebnog luksuza“

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x