EU za turizam

Bespovratna sredstva

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

BESPOVRATNA SREDSTVA

Vanredne mere za ublažavanje posledica prouzrokovanih virusom COVID-19.


Izbijanje pandemije virusa COVID-19 ima jak negativan uticaj na sve turističke aktivnosti kako u Srbiji, tako i širom sveta. Projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, kao noseći projekat Evropske unije u oblasti turizma, sprovodi hitan i snažan odgovor usmeren na pružanje podrške lokalnom ekonomskom razvoju, a posebno mikro i malim preduzećima u ovoj oblasti, kako bi se ublažile posledice krize.

 

Ciljevi

Glavni cilj specijalizovanog programa za dodelu bespovratnih sredstava ukupne vrednosti od milion evra jeste prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije COVID-19 kroz pružanje podrške lokalnom privatnom sektoru, poboljšanje kvaliteta turističkih usluga i promociju regiona kao bezbedne i atraktivne turističke destinacije.

 

Aktivnosti

Okvirne vrste aktivnosti koje se mogu finansirati u okviru ovog poziva navedene su u nastavku. Spisak nije isključiv, a odgovarajuće inovativne aktivnosti koje nisu navedene takođe se mogu uzeti u obzir za finansiranje ako mogu jasno da doprinesu postizanju specifičnih ciljeva i rezultata ovog poziva.

Modernizacija smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja. To obuhvata, mada ne isključivo, troškove za sledeće aktivnosti:

 • Renoviranje/ adaptacija/ proširenje/ unapređenje kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne opreme (uključujući nameštaj, kuhinjske aparate itd.).
 • Infrastruktura malog obima i oprema za postojeće ili novoosmišljene aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme itd.
 • Unapređenje bezbednosnih i higijenskih standarda objekata i usluga koje se nude turistima.
 • Uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga.
 • Uvođenje novih prodajnih kanala.
 • Promotivne aktivnosti.
 • Kriterijumi za učešće na konkursu.

 

Podnosioci zahteva koji ispunjavaju uslove za ovaj Poziv su privatni subjekti koji posluju u turističkom sektoru. To obuhvata, mada ne isključivo, turističke objekte (pružaoce usluga smeštaja, kampove, ugostiteljske objekte, vinarije i druga preduzeća neposredno uključena u pružanje turističkih usluga), proizvodnju i prodaju suvenira itd.

 

Podnosioci zahteva mogu biti:

 1. fizička lica koja pružaju usluge smeštaja
 2. registrovana poljoprivredna gazdinstva
 3. preduzetnici / mikro i mala preduzeća (do 50 zaposlenih).

Podnosioci zahteva moraju:

 • Biti registrovani kod relevantnih nadležnih organa kao pružaoci turističkih usluga najmanje 6 meseci pre podnošenja zahteva za dodelu sredstava.
 • Biti registrovani ili pružati direktne usluge turistima u području definisanom ovim pozivom u slučaju ulaganja u modernizaciju objekata.
 • Imati vlasništvo nad nepokretnošću ili potpisan ugovor o najmu za datu nepokretnost za period od najmanje 5 godina.


Za dodelu bespovratnih sredstava mogu konkurisati kandidati iz sledećih 12 gradova i opština:

Boljevac
Bor
Golubac
Kladovo
Knjaževac
Majdanpek
Negotin
Požarevac
Smederevo
Sokobanja
Veliko Gradište
Zaječar


Poziv je otvoren od 07.07.2020. do 21.07.2020. godine u 17h, a pitanja za pojašnjenja je moguće postaviti 10.07.2020. godine do 17h.

Info sesije će biti organizovane u petak, 03.07. u 18h, i ponedeljak, 06.07.2020. godine u 13h, i mogu se pratiti na fejsbuk stranici projekta „#EUzaTebe –  kulturno nasleđe i turizam” (https://www.facebook.com/EUzaTebe/) i platformi MS Teams (Petak , Ponedeljak)

KONKURSNA DOKUMENTACIJA MOŽE SE PRONAĆI NA OVOM LINKU.

 

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.