EU za turizam

Bespovratna sredstva Evropske unije za turizam - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Bespovratna sredstva Evropske unije za turizam

Čak 120 malih porodičnih firmi i poljoprivrednih gazdinstava koja se bave turizmom u Donjem Podunavlju dobilo je bespovratnu pomoć Evropske unije, ukupne vrednosti milion evra, za ublažavanje posledice krize izazvane pandemijom virusa korona.

U okviru projekta „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ novac su dobila i seoska gazdinstva u Timočkoj Krajini. Željko Perić iz Rajca kod Negotina neplanirano je počeo da se bavi turizmom, ali je to ubrzo postao njegov glavni izvor prihoda. Pomoć Evropske unije od 10.000 evra iskoristiće za uređenje soba, sale za degustaciju i kupovinu pokućstva. Na taj način će, smatra, povećati posetu.

Korisnica granta je i Nadica Ćirić iz Balta Berilovca na Staroj planini koja će dobijeni novac uložiti u proširenje smeštajnih kapaciteta zato što, kako sama kaže, na Staroj planini se tokom sezone traži krevet više.

“Cilj grantova je da poboljšaju turističku ponudu kako, bi u Istočnoj Srbiji u budućnosti bilo više posetilaca”, istakao je Aleksander Bec, vođa projektnog tima “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x