EU za turizam

Četvrtina maratona na Ramskoj tvrđavi Spoj sporta, turizma i istorije - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Četvrtina maratona na Ramskoj tvrđavi Spoj sporta, turizma i istorije

Srednjovekovna tvrđava Ram na Dunavu je poslednje subote novembra bila domaćin trke „Četvrtina maratona Ramska tvrđava“. Više od 150 trkača i trkačica je uživalo u takmičenju i druženju dok su duž obale Dunava pokušavali da savladaju 10.550m dugu stazu.


Cilj trke je da se kroz sport promovišu kulturno nasleđe i turizam Velikog Gradišta, a posebno obnovljene Ramska tvrđave, sazidane u 15. veku, koja upotpunjava atraktivnost Dunavskog toka u Srbiji.


Među takmičarkama, najbrža je bila Jelena Mimić iz Pančeva, dok je među trkačima, prvi na cilj stigao Ivan Jeremić iz Beograda.


Sjajna rekreativna trka, predeo uz Dunav, uz labudove i malo vjetra – predivno,“ rekla je pobednica nakon prelaska ciljne linije. „Pozvao bih sve ljude da se odazovu na ovakve događaje gde su uključene lepote turizma“, dodao je najbrži učesnik.


Pobednicima je u Ramskoj tvrđavi nagrade uručio predsednik Sportskog saveza Veliko Gradište i organizator trke Dušan Banović. „Najbitnije nam je da se družimo i da pokažemo značaj sporta i zdravlja, a pored svega imamo i ovu prelepu Ramsku tvrđavu, koja će danas biti otvorena za posetioce celog dana. Značajano je kada imate sport, a u istom trenutnu možete da povežete turizam, smatram da je to pun pogodak. Mnogo događaja organizujemo u toku godine, kao što su triatlon, polu maraton i ova trka, i svuda provlačimo turizam,“ rekao je Banović.


Četvrtina maratona Ramska tvrđava“, se organizuje po drugi put i već postaje tradicionalna sportska manifestacija u ovom delu Srbije.


Ovogodišnje takmičenje podržao je i projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ , prepoznavši značaj u povezivanju sporta i turizma. „Evropska unija podržava ovu trku na prelepoj Ramskoj tvrđavi jer to je dobar način za promociju Istočne Srbije, a takođe trčanje je dobro za um i telo. Mi smo veoma srećni da imamo ovo fantastično vreme za trčanje,“ izjavio je Aleksandar Bec, vođa projekta.


Maraton na Ramskoj tvrđavi organizovali su Sportski savez i Opština Veliko Gradište, sa podrškom projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x