EU za turizam

Četvrtina maratona na Ramskoj tvrđavi: Spoj sporta, istorije i turizma - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Četvrtina maratona na Ramskoj tvrđavi: Spoj sporta, istorije i turizma

U subotu, 26. novembra, održana je trka „Četvrtina maratona Ramska tvrđava“. Mnogobrojni trkači i trkačice su se takmičili na jedinstvenoj stazi dugoj 10.550 metara, ali i doživeli Ram, selo čija istorija seže do keltskog perioda. Cilj trke je upravo da se spajanjem sporta i kulturnog nasleđa stvori atraktivna turistička ponuda.

Nastupili su timovi iz skoro svih krajeva Srbije, kao i učesnici iz susednih zemalja. Poseban utisak svima je ostavio Dunav, jer se staza proteže uz samu obalu reke. Uprkos magli i hladnom vremenu, svi su posetili Ramsku tvrđavu uz pratnju vodiča i interesantne priče iz vremena Kelta, Rimljana i srednjeg veka, kada je Ramsko utvrđenje izgrađeno po naredbi osmanskog sultana Bajazita II.

 

„Došli smo na trku, pa usput svratili da obiđemo i vidimo kako izgleda Ramska tvrđava. Magla jeste, ne vidi se preko puta ništa, izgleda kao da smo na okeanu, zadivljujuće izgleda,“ rekao je učesnik trke Milan Prekogačić.

 

Iako rekreativnog karaktera, nastupili su i dobro pripremljeni trkači i trkačice, ostvarivši zavidne rezultate.

 

Pobednice „Četvrtine maratona Ramska tvrđava” 2022:

  1. Sanja Jovanović iz Požarevca
  2. Ana Marija Prihoško iz Beograda
  3. Marijana Nikolajević iz Pančeva

 

Pobednici „Četvrtine maratona Ramska tvrđava” 2022:

  1. Miroslav Dukadinović iz Beograda
  2. Janko Urošević iz Čačka
  3. Novica Stojanović iz Kovina

 

„Staza je super, lokacija je odlična, vreme je, takođe, odlično. Meni je ova trka baš prijala“, izjavila je pobednica trke Sanja Jovanović iz kluba Maraton tim Požarevac.

 

„Ovo mi je prvi put da trčim ovde, oduševljen sam i stazom i pogledom i celokupnom organizacijom, tako da ću sigurno doći i sledeće godine,“ izjavio je pobednik trke Miroslav Dukadinović po prolasku kroz cilj.

 

Sportski Savez Opštine Veliko Gradište je prepoznao potencijal spajanja sporta i kulturnog nasleđa u turističku manifestaciju, te je, u saradnji sa Turističkom organizacijom Veliko Gradište i lokalnim vlastima, pokrenuo organizaciju trke „Četvrtina maratona Ramska tvrđava“, koja se održava od 2019. godine.

 

„Cela stvar koju radimo je jako dobra, a podrška od Evropske unije i GIZ-a nam koji već godinama pomažu u svakom pogledu, a zajedno pravimo ono što je stvarno dobra priča“, izjavio je Dušan Banović, predsednik Sportskog saveza Opštine Veliko Gradište.

 

„Sve se odigrava na Ramskoj tvrđavi, srednjovekovnom zdanju. Turizam se ovde polako razvija, mi radimo na toma, a izuzetno nam je bitno da podržimo i ovakve ideje i inicijative kao što je sport i trčanje, gde ljudi razvijaju zdrav pristup životu,“ izjavio je Nenad Konstantinović, menadžer projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

 

Trku je organizovao Sportski savez Veliko Gradište uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Link do rezultata: https://runtrace.net/ram2022?race_id=570

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x