EU za turizam

Cikloturizam u Srbiji - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Cikloturizam u Srbiji

Evropska unija odobrila je 120 grantova pomoći za ublažavanje posledica pandemije u turizmu. Među njima su i porodica Stanisavljević i Filipović.

Turističko domaćinstvo porodice Stanisavljević u Negotinu je poznato turistima koji na biciklima istaržuju Srbiju i svet. Kod njih je u protekle četiri godine boravilo na hiljade turista iz 50-tak zemalja. Zbog toga je ovoj porodici bila potrebna oprema za kampovanje i biciklizam. „Dobili smo dva obična i dva električna bicikla, koji će biti na raspolaganju gostima koji dođu automobilom. Želja nam je da utičemo na očuvanje sredine tako što će turisti koristiti bicikl za obilazak, dok su naši gosti“.

Na istu ideju došla je i Ljiljana Filipović iz Smedereva, koja će turističku ponudu svog domaćinstva takođe obogatiti biciklima. “Veliki sam zagovornik očuvanja životne sredine i zdravog načina života, a kako kroz Smederevo prolazi evropska biciklistička staza, to je bio dodatni razlog da nabavim bicikle da gosti mogu da se rekreiraju. ”, izjavila je Ljiljana.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x