EU za turizam

“Clean and Safe – zdravstveno-bezbednosni protokoli i njihova primena“ - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

“Clean and Safe - zdravstveno-bezbednosni protokoli i njihova primena“

Turizam je jedna od privrednih grana koja trpi ogromne gubitke zbog pandemije COVID-19 zbog čega je Evropska unija kroz projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” opredelila milion evra za otklanjanje posledica krize.

Kao odgovor na izazove koje je pandemija COVID-19 stavila pred turistički sektor, održan je webinar “Clean and Safe – zdravstveno-bezbednosni protokoli i njihova primena“ sa ciljem stručne podrške sprovođenja dobrovoljne sertifikacione šeme „Čisto i sigurno“. Ova mera ima za cilj da se razviju zdravstveno-bezbednosni protokoli kao i da se obuče turistički radnici za njihovu primenu, kako bi se rizici od širenja virusa sveli na minimum.

Kako je najavio Aleksander Bec, vođa projektnog tima „Tokom marta meseca biće sprovedena raspodela opreme i materijala koji su namenjeni pružaocima turističkih usluga, hotelima, restoranima, objektima kulturnog nasleđa, privatnom smeštaju“.

Panelu je prisustvovala Ivana Veljković, predstavnica Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koja je tom prilikom objasnila da je kreiran jedinstveni pečat Clean and Safe, po ugledu na vodeće svetske ugostiteljske asocijacije, za bezbedno obavljanje ugostiteljske delatnosti u Srbiji. „Ovaj pečat je potvrda da objekat zadovoljava sve bezbednosne standarde bez rizika od širenja zaraze“, istakla je Veljković.

Predavač na ovom webinaru bio je i prof. dr Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede – HORES. „Krenuli smo u ovaj proces u želji da imamo čiste i sigurne objekte. Ideja nam je da na osnovu prepoznatljive oznake gosti znaju da je objekat bezbedan i da se sprovode sve zaštitne mere“, istakao je Genov.

U okviru ove mere, tokom marta meseca 2021. godine turističkom sektoru na teritoriji cele Republike Srbije biće sprovedena raspodela materijala i opreme kao što su različite vrste prskalica, UV lampe, toplomeri, zaštitna oprema, dezo-barijere i prateća hemijska sredstva.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x