EU za turizam

DAN OPŠTINE KLADOVO OBELEŽEN RADOVIMA NA TVRĐAVI FETISLAM I TABLETIMA ZA POBEDNIKE LIKOVNOG KONKURSA ZA OSNOVCE - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

DAN OPŠTINE KLADOVO OBELEŽEN RADOVIMA NA TVRĐAVI FETISLAM I TABLETIMA ZA POBEDNIKE LIKOVNOG KONKURSA ZA OSNOVCE

Povodom dana Opštine Kladovo, projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam i Opština Kladovo ozvaničili su početak rekonstrukcije tvrđave Fetislam. Evropska unija je prepoznala Fetislam kao važan deo ne samo srpskog, već i evropskog kulturnog nasleđa. Stoga je kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, opredelila 1.300,000 evra za revitalizaciju tvrđave Fetislam. U okviru radova biće rekonstruisani Varoš kapija sa pratećim bedemima i lagumima, letnja pozornica i priobalne kule u Malom gradu.

Svečanosti, upriličenoj povodom Dana opštine Kladovo, kojom se svake godine obelažava 26. april, dan kada je turski zapovednik tvrđave 1867. godine predao ključeve srpskom artiljerijskom kapetanu Milutinu Jovanoviću, prisustvovali su Martin Klauke, predstavnik EU Delegacije, Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo i Tomislav Knežević, predstavnik GIZ-a – Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju koja i sprovodi ovaj projekat.

Ističući važnost Fetislama kao dela evropske kulturne baštine, Martin Klauke je rekao: „Danas sam ovde da vidim kako se koristi deo našeg ukupnog projektnog budžeta od 16 miliona evra, a iz radova koje vidite iza nas, mogu reći da je ovo hvale vredan veliki infrastrukturni poduhvat na utvrđenju starom 500 godina. Tvrđava Fetislam je jedna u lancu od desetina tvrđava duž reke Dunav. Od Nemačke do Fetislama, turisti mogu da vide raznolikost naše evropske arhitekture tvrđava i to je ono o šta je Evropa i na čemu se zasnivaju naši temelji – na našem jedinstvu u različitosti“.

Predstavnik GIZ-a, Tomislav Knežević, objasnivši da rekonstrukcija tvrđave Fetislam nema samo kulturni značaj već i ekonomski, saopštio je: „Turizam je ozbiljan generator ekonomskog i finansijskog napretka. Zbog toga je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ usmeren i u tom pravcu. Pored obnove kulturnog nasleđe, treba podići i kvalitet usluga, a ovaj projekat i to omogućava“.

Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo zahvalio je Evropskoj uniji i GIZ-u na velikoj podršci i uspešnoj saradnji, ne samo na rekonstrukciji tvrđave, već i šire: „Projekat „EU – za tebe, za kulturno nasleđe i turizam“ sprovodi više grantova namenjenih različitim ciljnim grupama. Na naše veliko zadovoljstvo, izdavaoci privatnog smeštaja, ugostitelji i seoska tusristička domaćinstva sa teritorije opštine Kladovo, imali su priliku po prvi put da apliciraju za sredstva za unapređenje svojih usluga u cilju bezbednijeg boravka turista za vreme pandemije. Korist je već vidljiva, a oseća se i optimizam da će „postpandemijski“ period naši pružaoci usluga u turizmu dočekati spremni“.

Na kraju svečanog obeležavanja Dana Opštine Kladovo, projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je nagradio najbolje radove na likovnom konkursu „Tvrđava Fetislam“, koji je projekat pokrenuo uz saradnju sa Opštinom. Đacima od petog do osmog razreda sa teritorije čitave opštine uručeno je deset tablet računara. Cilj konkursa „Tvrđava Fetislam“ je podizanje svesti kod školske dece o značaju kulturnog nasleđa koje se nalazi u njihovim lokalnim zajednicama.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x