EU za turizam

Dan vina i lepog raspoloženja: spoj tradicije i modernog - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Dan vina i lepog raspoloženja: spoj tradicije i modernog

U subotu je održana druga po redu manifestacija „Dan vina i lepog raspoloženja“ na Rajačkim pivnicama, kamenom vinskom selu kod Negotina. Početak berbe u vinogradu obeležen je tradicionalnim gaženjem grožđa, dok je veče bilo ispunjeno muzikom kada je nastupio i Darko Rundek & Ekipa.

„Dan vina i lepog raspoloženja“ je manifestacija na koja ima za cilj očuvanje tradicije i promociju vinskog i ruralnog turizma u Negotinskoj Krajini. Na pivnicama su bila izložena domaća vina i hrana lokalnih proizvođača, a posetioci su mogli i da se upoznaju sa nekadašnjim procesima u vinskoj proizvodnji.

Organizatori manifestaciju se „Mladi sa Rajačkih pimnica“, udruženje koje je okupilo mlade iz ovog sela kako bi sačuvali nasleđe i autentičan izgled pivnica. Podršku u realizaciji pružili su, kao i prošle godine, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, kao i Opština Negotin sa svojom lokalnom turističkom organizacijom.

Na taj način se stvara energija i širi se jedna pozitivna slika i na neki način se motivišu ljudi koji žive ovde da nastave sa radom. Mi ćemo im kroz naš projekat dati punu podršku podršku i ja sam sasvim siguran da kada završimo ovaj projekat da ćemo biti i srećni i ponosni na ono šta smo uradili“ rekao je Tomislav Knežević predstavnik GIZ-a i vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Dobro je što su EU i GIZ prepoznali da na ovaj način rešava nekoliko problema, da se podstakne ostanak mladih, da se podstakne preduzetništvo mladih i, na kraju, da vino, koje nosi sa sobom turističku ponudu, idealno stvara atraktivnost jednog regiona,“ izjavio je Mihajlo Vesović iz Privredne komore Srbije.

Želimo da u oblasti kojom se primarno bavimo, a to je vinarstvo i vinogradarstvo, dalje napredujemo a trenutno pokušavamo da osnujemo zadrugu. Stvarno želimo da Rajačko i Rogljevačko vinogorje postane poznato po kvalitetu vina i po ovim pivnicama gde je sve počelo,“ rekla je Smiljana Arnautović predstavnica udruženja „Mladi sa Rajačkih pimnica“.

Upravo je manifestacija „Dan vina i lepog raspoloženja“ mogućnost da im se te želje i ciljevi ostvare. Negotinske pivnice su do skoro bile nepoznate široj javnosti, ali se i taj trend polako menja. To se vidi i po velikoj posećenosti festivalu, ali, još bitnije, po pozitivnim utiscima i oduševljenju posetilaca.

Pivnice su oduševile i Darka Rundeka koji je između tri koncerta u Beogradu uveličao ovogodišnju manifestaciju na pivnicama. „Premalo sam imao vremena, ali dolaziću ovde, baš sam video zanimljiv kontrast između derutnosti i tih nekih stamenih zgrada koje dolaze iz nekog dobrog vinarskog doba koje možda opet dolazi“, izjavio je Rundek prilikom obilaska Rajačkih pivnica uoči svog nastupa.

Kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ, Rajačke i susedne Rogljevačke pivnice ulaze uskoro u značajnu infrastrukturnu rekonstrukciju, kojom će se stvoriti osnovni uslovi za razvoj ruralnog turizma, vinarstva i vinogradarstva na pivnicama.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x