EU za turizam

Dani Romulijane - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Jubilarna 20. Đerdapska regata

U čast rimske carske palate Feliks Romulijane, kod Zaječara, u periodu od 17 do 21 avgusta, održaće se Dani Romulijane. U večernjim terminima, od 20:30 časova, muzički ansambli i pozorišne trupe će nastupiti unutar samih zidina ove kasnoantičke palate.

Manifestacija Dani Romulijane su deo bogatog programa Zaječarskog kulturno leta na Feliks Romulijani, koji organizuju Narodni muzej “Zaječar” i Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović” uz pokroviteljstvo grada Zaječara i podršku projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

Ulaz za sve dane je Slobodan!
• Obezbeđen je i prevoz iz Zaječara do Romulijane, svakog dana u 19.30 časova, ispred Pozorišta „Zoran Radmilović“, kao i povratak nazad.

Program Dana Romulijane:

17. avgusta – koncert “Veče pod zvezdama“, koji će izvesti Kamp profesora klasične muzike – Zaječar.
18. avgusta – džez koncert benda Sanja Marković i Ensamle,
19. avgusta – gostovanje Narodnog pozorišta Niš sa predstavom “Sladoled”.
20. avgusta – koreodrama “Plastične baste”, performans koji će odigrati pozorište Patos iz Smedereva.
21. avgusta – završetak manifestacije uz gudački sastav Wonder strings-a

Feliks Romulijana, arheološko nalazište pod zaštitom UNESCO-a, ovog leta je postala kulturna pozornica. Mnogobrojni koncerti, predstave, kao i spektakl Džona Malkoviča, učinili su da ova palata nastala u trećem veku bude prepoznata kao destinacija sa bogatim kulturnim programom i manifestacijama.

U okviru projekta EU za kulturno nasleđe i turizam, koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ, biće izgrađen Centar za posetioce i istraživače koji će doprineti da Romulijana iskoristi svoj turistički potencijal i postane dostupna istraživačima rimske civilizacije iz celog sveta.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x