EU za turizam

DIGITALIZACIJA U TURIZMU – Obuka za digitalnu platformu eTurista - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

DIGITALIZACIJA U TURIZMU - Obuka za digitalnu platformu eTurista

U Zaječaru je 23. novembra 2021 održana obuka za korišćenje digitalne platforme e-Tturista. Obuku je organizovala Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) kako bi turističkim radnicima i ugostiteljima iz regiona omogućio lakšu upotrebu ove digitalne platforme.


Kao novi Centralni informacioni sistem u oblasti turizma i ugostiteljstva, e-Turista je pokrenut sa ciljem da se olakša registracija, kategorizacija i poslovanje pružaocima turističkih usluga, a gostima da se omogući garancija kvaliteta usluga.


Zoran Milovanović, projektni menadžer iz RARIS-a navodi da će konsultacije za e-Turistu biti dostupne korisnicima i u novouspostavljenom HELP DESK-u. U ovom centru će se takođe organizovati i obuke, a teme će biti digitalni marketing, dostupni programi za finansiranje za projekte iz turizma i pripreme za investicije u oblasti turizma.


Jedna od velikih prednosti portala E-turista je što omogućava kompletnu digitalizaciju procesa registracije i kategorizacije turističkih objekata, bez odlaska u institucije i čekanja u redovima. Zahtev se podnese preko portala, komisija zakaže izlazak na teren i rešenje se dobija elektronskim putem, preko portala, navodi Milovanović.


Marija Jovanović, koja je bila predavač na ovom kursu, kaže da je je dodatna prednost portala E-turista to što je besplatan i za korisnike i za institucije, ali i da će pomoći da se stekne bolji statistički uvid u posećenost određenih regiona, kao i turističkih objekata. „Portal će doprineti i smanjenju sive ekonomije, jer će svi turisti biti prijavljeni“, kaže Jovanović.


Valentina Micić, recepcioner u hotelu, kaže da je upotreba portala e-Turista znatno olakšalo evidenciju gostiju.i osavremenilo njihov rad.


Realizaciju obuka u turizmu podržao je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x