EU za turizam

EU bespovratna sredstva za obnovu vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca u Negotinskoj Krajini - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU bespovratna sredstva za obnovu vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca u Negotinskoj Krajini

Danas je otvoren konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za obnovu kuća i pivnica u selima Rajac, Rogljevo i Smedovac koja se nalaze u Opštini Negotin. Prioritet će imati objekti stariji od 1945. godine, kako bi se što više očuvala tradicionalna arhitektura. Ukupan iznos od 500 hiljada evra biće raspodeljen privatnim vlasnicima kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, što će značajno doprineti očuvanju autentičnog izgleda ovih sela.

Prva informativna radionica za meštane Rajca, Rogljeva i Smedovca biće održana sutra u upravnoj zgradi Opštine Negotin. Učesnici radionice će imati priliku da se upoznaju sa pravilima konkursa i steknu uvid u dokumentaciju koja im je potrebna kako bi konkurisali. Osnovni cilj ovog poziva je da se konzerviraju, restauriraju i sačuvaju od propadanja kuće nastale pre Drugog svetskog rata, kada je narodna arhitektura u ovim krajevima doživela vrhunac.

Podrškom Evropske unije doprineće se i očuvanju pivnica. Ova „kamena sela“ su nastala u osamnaestom i devetnaestom veku kako bi se na najbolji način skladištilo i proizvodilo vino. Mnogi meštani su nastavili porodičnu tradiciju proizvodnje vina u pivnicama, čija degustacija, uz jedinstven ambijent kamenih vinskih podruma, predstavlja posebnu turističku atrakciju.

Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice su spomenički kompleksi od izuzetnog značaja, a nalaze se i na tentativnoj listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a. U realizaciji rekonstrukcije ovih sela i pivnica, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i Opština Negotin će sarađivati sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, kako bi se ispratili svi standardi u očuvanju autentičnog izgleda i namene.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” se bavi razvojem turizma i očuvanju kulturnog nasleđe u Istočnoj Srbiji, finansiraju ga Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ uz saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Konkursnu dokumentaciju možete pronaći na:
https://www.eu-za-turizam.rs/unapredenje-kvaliteta-objekata-kulturnog-nasleda-na-destinacijama-rajac-rogljevo-i-smedovac/

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x