EU za turizam

EU donacija od 662.000 eura turističkom sektoru za higijensku opremu i materijale - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU donacija od 662.000 eura turističkom sektoru za higijensku opremu i materijale

Izbijanjem Covid pandemije turistički sektor je stavljen pred ogromne izazove. Kako obezbediti potpunu uslugu poštujući sve mere prevencije širenja virusa? Zbog prirode posla, gde je cirkulacija ljudi neminovna, turizam je postao grana privrede koja mora najviše da se menja. Stoga je HORES uveo „Čisto i sigurno“ mere koje će standardizovati higijenske uslove turističkih objekata. Ovu akciju je EU prepoznala kao veoma bitnu za oporavak turizma u Srbiji, te je opredelila sredstva od 662.000 EUR za dezinfekcionu opremu i materijal koji će biti raspodeljeni turističkom sektoru širom zemlje. Kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je realizovana ova donacija. Danas je otpočela dodela opreme i materijala kao što su razna dezinfekciona sredstva, maske, rukavice, dezo-barijere, ali i aparata poput digitalnih toplomera i UV lampi turističkim objektima širom zemlje. Korisnici ove mere su hoteli, restorani, turistički objekti kulturnih spomenika, turističke agencije i privatni smeštaji. Prvi kontingent je otišao u istočnu Srbiju, u Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek i Kladovo, dok će se u narednom periodu oprema distribuirati i ostalim opštinama u Srbiji.

 

Na današnjem svečanom događaju dodele opreme za „Čisto i sigurno“ prisustvovao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Republici Srbiji, zaključivši: „Turizam u Srbiji, kao i u celom svetu, jedan je od sektora koje je Covid najviše pogodio. Kao deo podrške EU turizmu u Srbiji, od izbijanja pandemije, pokrenuli smo projekat sa dve važne komponente: prvo, uvođenje „Čistog i sigurnog dobrovoljnog sertifikata“, inicijative za restorane i vlasnike hotela da primene čitav niz Covid mera koje garantuju potpunu sigurnost gostima. Drugo, isporuka opreme za 600 preduzeća u Srbiji – uključujući UV lampe, dezo-barijere, sprej, maske, rukavice – vredne 662.000 evra. “

Posle ambasadora EU, korisnicima se obratio i ambasador SR Nemačke, Tomas Šib, izjavivši: “Smatram da je ovaj projekat sjajan primer kako u Srbiji širimo duh Evrope. Cilj ovog projekta, čiji deo je i ova isporuka jeste da široj javnosti otkrijemo bisere turističkog potencijala. Želimo da se ostvari održivi, zeleni turizam, u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva i koja čuva čovekovu okolinu. Istovremeno, cilj je da očuvamo radna mesta i otvorimo nova, da ljudima iz Istočne Srbije omogućimo da ostanu u svojim krajevima. Oporavak turističke branše zavisi umnogome od poverenja klijenata u bezbednu hranu i smeštaj.”

Takođe, svečanoj dodeli je prisustvovala i Jadranka Joksimović, ministar za EU integracije u Vladi Srbije, iznevši: „Jedna od privrednih grana koje su najviše pogođene pandemijom covid-19 bez sumnje jeste i turizam. Zato želim da istaknem da smo u dogovoru sa Evropskom komisijom doneli odluku da dodatno finansijski pomognemo realizaciju ovog programa sa još sedam miliona evra bespovratne pomoći, usmerenih upravo u ovaj sektor. To je samo deo ukupne podrške koju smo za ove namene obezbedili u saradnji sa našim partnerima iz Evropske unije, a koja se odnosi na oba pravca delovanja u saniranju posledica pandemije – zdravstveni i ekonomski.“ Na kraju je izjavu dao i Miroslav Knežević, državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, rekavši: “Ova donacija će pomoći da se očuva zdravlje onih koji rade u sektoru ugostiteljstva, ali i gostiju. U ovom trenutku preko 180 hotela i 250 restorana je dobilo sertifikat Čisto i sigurno, a nadamo se da će se i ostali hotelijeri i ugostitelji odazvati. #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam jeste sjajan projekat, hvala EU što je izdvojila 15 miliona evra, Nemačkoj na 1,6 miliona i GIZ-u koji implementira”.
Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ će nastaviti sa aktivnostima „Čisto i sigurno“. Nakon raspodele dezinfekcionog materijala i opreme, u saradnji sa HORES-om, biće organizovane radionice i predavanja na temu kako obezbediti turistima bezbedan odmor i obilazak u doba pandemije. Sve u cilju dostizanja „Čisto i sigurno“ sertifikata.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x