EU za turizam

EU donacija turističkim radnicima u Srbiji - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU donacija turističkim radnicima u Srbiji

Kroz projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” dodeljeno je milion evra za 120 projekata usmerenih na otklanjanje posledica COVID-19 pandemije u sektoru turizma. Dobitnici sredstava su porodična preduzetništva, restorani, hosteli, kampovi iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije.

Jedan od dobitnika je i Željko Perić, vlasnik privatnog smeštaja u Rajcu kod Negotina, koji se bavi izdavanjem soba, a ovog leta dobio je bespovratna sredstva koja su deo hitnog paketa pomoći Evropske unije zarad otklanjanja posledica izazvanih pandemijom. Perić je objasnio da će sredstva uložiti u opremanja apartmana, novu posteljinu, opremanje degustacione sale i uređenje dvorišta.

Aleksander Bec, vođa projektnog tima „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ istakao je da je „Cilj grantova “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” da poboljšamo turističku ponudu i da u budućnosti imamo više posetilaca u istočnoj Srbiji“.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x