EU za turizam

EU donacija za domaćinstvo Stanisavljević u Negotinu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU donacija za domaćinstvo Stanisavljević u Negotinu

Ugovore za bespovratna sredstva Evropske unije za ublažavanja ekonomskih posledica u oblasti turizma, dobilo je 120 preduzetnika u 12 gradova istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, među kojima je i turističko domaćinstvo porodice Stanisavljević u Negotinu

Domaćinstvo porodice Stanisavljević dobro je poznato turistima koji na biciklima istražuju Srbiju i svet. Negotin je na Dunavskoj biciklističkoj ruti, tako da je u protekle 4 godine u ovom domaćinstvu boravilo na hiljade turista, najviše biciklista, iz 50-ak zemalja. Zahvaljujući grantu Evropske unije, Stanisavljevići će renovirati kupatilo, kupiti peći na pelet, belu tehniku i opremu za kampovanje i biciklizam. ”Dobili smo dva obična, dva električna bicikla i kamp opremu kojima ćemo obogatiti ponudu, pre svega gostima koji dolaze automobilom, a na taj način želimo da utičemo i na očuvanje i životne sredine”.

Nakon posete dobitnicima grantova, Aleksander Bec, vođa projektnog tima “EUzaTebe- za kulturno nasleđe i turizam” je izjavio: “Posetio sam nekoliko dobitnika grantova i razgovarao o njihovim planovima. Postoji mnogo dobrih ideja i srećan sam što će sa podrškom EU biti moguće realizovati projekte i što će se obogatiti turistička ponuda u istočnoj Srbiji”.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x