EU za turizam

EU podrška razvoju turizma na Staroj planini: zelena rešenja i anti-COVID mere - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU podrška razvoju turizma na Staroj planini: zelena rešenja i anti-COVID mere

Ove zime, Stara planina je dosegla rekordan broj gostiju. Mnogobrojni posetioci iz zemlje i regiona su smešteni u istoimenom hotelu, dok su ostali izabrali autentičnu ponudu seoskih turističkih domaćinstava. Uređene skijaške staze i sunčano vreme omogućavaju da svi oni uživaju u snežnim aktivnostima, a sela Crni Vrh, Balta Berilovac i Kalna nude poseban gastronomski doživljaj pripremom tradicionalnih staroplaninskih specijaliteta.


Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je, putem bespovratnih sredstava, omogućio da obnovljivi izvori energije postanu dostupni turističkim domaćinstvima, što doprinosi energetskoj efikasnosti objekata, uštedi energije i sredstava, ali i očuvanju jedinstvene prirode koja privlači mnoge turiste.

„Sredstva smo iskoristila za ugradnju solarnih kolektora, koji služe za grejanje vode u celom objektu, što će uštedeti potrošnju električne energije i do osamdeset procenata,“ rekla je Hristina Filipović, vlasnica domaćinstva „Vila Bajka“ u Crnom Vrhu.

Susedno domaćinstvo „Kod Gere“ je takođe prepoznalo dobrobite sunčeve energije. „Sredstva Evropske unije sam upotrebio za sunčane panele koji mi greju vodu i za uvođenje parnog grejanje na pelet. Nemam više potrošnju električne energije kao što je nekad bilo, sada su troškovi manji do šezdeset posto,“ – rekao je vlasnik domaćinstva Mićun Jelenković.
Hotel Stara planina je osnovan 2012. godine, a ovog januara je zabeležio rekordan broj gostiju. Osim izvrsnih skijališta, hotel se pobrinuo da smanji rizik od širenja COVID pandemije, što je bitno kako bi se posetioci osećali bezbedno. U sprovođenju epidemioloških mera, podršku je pružio projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, dodelivši veliku količinu dezinfekcione opreme hotelu. Ovo je, uz sprovođenje preventivnih mera, svrstalo hotel među objekte koji poseduju „Clean&Safe“ sertifikat, kojim se označava da su bezbedni za turiste.
U toku pandemije, imali smo pomoć od države, ali i Evropske unije i GIZ-a koji su pomogli da se faktički ceo hotel dezinfikuje. Sve ovo je doprinelo da u januaru dosegnemo rekordni broj gostiju, a u dolazećim praznicima očekujemo još veći broj poseta,“ – rekao je direktor JP Stara planina Goran Karadžić.

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ ima za cilj da Istočna Srbija postane prepoznatljiva turistička destinacija, čime će se podstaći i ekonomski razvoj regiona. Poseban fokus je usmeren na razvoj seoskog i zelenog turizma, što omogućava da se sačuvaju autentičnost i priroda ovog kraja. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada SR Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

 

Za više informacija, molimo Vas kontaktirajte:

Nenad Konstantinović

Menadžer projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“

Tel: 063 612 713

Email: nenad.konstantinovic@giz.de

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x