EU za turizam

EU podrška razvoju turizma u Zaječaru i Negotinu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU podrška razvoju turizma u Zaječaru i Negotinu

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ dodeliće preko 178.000 evra bespovratnih sredstava Opštini Negotin i Gradu Zaječaru za unapređenje turističke infrastrukture i ponude. Zaječar će bespovratna sredstva iskoristiti za završetak radova na omladinskom kampu na Kraljevici, a Mokranjčeva kuća u Negotinu će dobiti mokri čvor i digitalnu muzejsku postavku, što će je učiniti daleko zanimljivijom za posetioce.

Ovo je deo finansijske podrške koju projekat pruža lokalnim samouprava u Donjem Podunavlju i Istočnoj Srbiji u cilju razvoja turizma u regionu. Pored Zaječara i Negotina, bespovratna sredstva će dobiti i Smederevo, Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek i Kladovo.

„Cilj ovog projekta Evropske unije je da se stvori jedinstvena turistička destinacija Donje Podunavlje i istočna Srbija i da se kroz turizam podstakne ekonomski razvoj regiona. Zbog toga smo podržali lokalne samouprave i turističke organizacije da realizuju svoje ideje u poboljšanju turističke infrastrukture i ponude“, rekao je vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizamAleksandar Bec.

Završetak radova na Omladinskom kampu na Kraljevici će biti od velikog značaja za Zaječar zbog mnogobrojnih manifestacija i događaja koje posećuju mladi. Blizina sportskih igrališta omogućiće kampu da bude odlično mesto za sportske pripreme.

„Konkretno, kroz ovaj projekat biće izgrađena treća faza. Ideja je bila da, zbog kompleksnosti ovog objekta, što pre jedan deo stavimo u pogon. Prvo ćemo osposobiti recepciju za prijem gostiju, zajedničke toalete i tuševe ali napravićemo i jednu nadstrešnicu – letnju učionicu koja bi se koristila i za druženja i edukativne aktivnosti“, izjavio je Ivan Živković, načelnik Odeljenja za objedinjene javne nabavke i lokalni ekonomski razvoj GU Zaječar.

Aleksandar Bec je prilikom posete Omladinskom kampu izjavio da će tu odsedati oni koji obilaze Feliks Romulijanu i Gitarijadu i da će verovatno put nastaviti ka Negotinskim pivnicama i Kladovu, gde se, takođe u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, obnavlja tvrđava Fetislam.
Mokranjčevoj kući, iako najposećeniji turistički objekat u Negotinu, nedostaje mokri čvor, što će se promeniti uz pomoć projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“. Uz to, muzejske postavke u kući jednog od najvećih srpskih kompozitora, Muzeju Krajine i Muzeju Hajduk Veljka postaće još interesantnije uz digitalna rešenja koja će biti uvedena.

„Nezaobilazna tačka svakog posetioca jeste upravo rodna kuća Stevana Mokranjca. Ona je pretvorena u muzej još 1964. godine, ali eto do danas neke bitne stvari koje se tiču infrastrukture nisu rešene. Sada su se stekli uslovi, mi smo imali već urađen projekat koji je urađen sa saglasnošću Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu. U saradnji sa Turističkom organizacijom Negotina i RARIS-om, a pod pokroviteljstvom naše opštine, aplicirali smo ne samo za toalet već i za neke digitalne alate. Što se tiče stalne postavke uvek smo težili da imamo nešto savremeno – nešto što će približiti muzejske sadržaje i mlađoj generaciji. Zato smo aplicirali, pre svega, za digitalne ekrane i vitrine koje će biti postavljene i u arheološkoj i etnološkoj postavci upravne zgrade, a isto tako i u Mokranjčevoj kući i Muzeju Hajduk Veljka“, izjavio je direktor Muzeja Krajine Ivica Trajković.

Renoviranje turističkog info centar Negotina je takođe obuhvaćeno ovim projektom. Uz promociju, kojom se zaokružuje projekat poboljšanja turističke ponude, atrakcije cele Negotijnske Krajine će postati još prepoznatljivije posetiocima. Jedna od njih su i Rajačke pivnice, kameno selo u kojem stanuje vino, čija će infrastruktura, takođe, biti unapređena kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i tuirzam“.

„Drago nam je da su prepoznali koliko je to nama bitno za razvoj naših turističkih potencijala koje ćemo, uz pomoć Evropske unije i njihovih sredstava, sigurno poboljšati. U narednom periodu očekujemo da će to biti jedan od naših najvećih brendova. Kada dobiju svoj novi lik, smatram da će i za turiste da bude to još veći magnet da posete opštinu Negotin“, rekao je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ, nastaviće da podržava razvoj turizma Istočne Srbije kroz nove konkurse bespovratnih sredstava, obnovu spomenika i podizanju atraktivnosti destinacije.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x