EU za turizam

EU podrška turizmu Stare planine - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU podrška turizmu Stare planine

Kandalica, jedno od 85 sela Knjaževačke opštine, ušuškano je na obroncima Stare planine. Priroda je i dalje ostala netaknuta, a tradicionalni stil gradnje kuća se sačuvao. Čist vazduh, šarenolika priroda, miris cveća i voća su odlično mesto za beg od gradske vreve. U tom „raju“, kako ga nazivaju meštani, je i poljoprivredno gazdinstvo Nikolić, koje turistima omogućava da svoj odmor provedu u miru i prostoru koju kao vremeplov vraća u starinske dane seoskog života. Porodična kuća stara sto godina, sređivanjem i opremanjem, postala je udoban smeštaj za posetioce.


Uz podršku projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, gazdinstvo Nikolić je uredilo stari podrum, čija je nova namena postala mesto za degustaciju domaćih vina, rakija, ali i raznoraznih vrsta džemova, sokova i slatkog. Ne treba pominjati da su svi proizvodi nastali u potpuno prirodnim uslovima – u seoskim baštama ili u šumama i na livadama – poput divljih jagoda. Sklop kamena i drveta, uz čašu domaćeg vina, čini ovaj podrum mestom za potpuni hedonistički doživljaj.
Ukoliko je – netaknuta priroda, huk potoka, seoski mir i preukusni domaći proizvodi – ono što vas čini srećnim, ne propustite da posetite Kandalicu.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x