EU za turizam

EU POMOĆ ZA SEKTOR TURIZMA U SOKOBANJI - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU POMOĆ ZA SEKTOR TURIZMA U SOKOBANJI

Vlasnik apartmana Marković iz Sokobanje novčanu podršku Evropske unije usmerio je na produžetak turističke sezone, kako bi gosti mogli da uživaju u komforu i tokom zimskog perioda: „Dobili smo četiri solarna panela i toplotnu pumpu kao i celokupni ekološki sistem za grejanje koji ne zagađuje okolinu. Osim toga, ušteda električne energije će biti velika, do pet puta“. Porodica Marković ovim poslom se bavi već petnaest godina i trenutno izdaju 5 apartmana.

Grantove Evropske Unije za ublažavanje posledica pandemije na istoku i jugoistoku Srbije između ostalih, dobila su i 19 gazdinstva koja se bave turizmom u opštini Sokobanja, a uz koordinaciju GIZ-a obezbeđena je bespovratnu pomoć ukupne vrednosti million evra za 120 projekata.

Kako je najavio Aleksander Bec, vođa projekta „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, sledeće godine biće otvoreni novi grant programi za koje će osim privatnog sektora moći da apliciraju i lokalne samouprave, institucije, agencije i svi koji se bave turizmom.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x