EU za turizam

EU POMOĆ ZA SEKTOR TURIZMA U SOKOBANJI – EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU POMOĆ ZA SEKTOR TURIZMA U SOKOBANJI

Vlasnik apartmana Marković iz Sokobanje novčanu podršku Evropske unije usmerio je na produžetak turističke sezone, kako bi gosti mogli da uživaju u komforu i tokom zimskog perioda: „Dobili smo četiri solarna panela i toplotnu pumpu kao i celokupni ekološki sistem za grejanje koji ne zagađuje okolinu. Osim toga, ušteda električne energije će biti velika, do pet puta“. Porodica Marković ovim poslom se bavi već petnaest godina i trenutno izdaju 5 apartmana.

Grantove Evropske Unije za ublažavanje posledica pandemije na istoku i jugoistoku Srbije između ostalih, dobila su i 19 gazdinstva koja se bave turizmom u opštini Sokobanja, a uz koordinaciju GIZ-a obezbeđena je bespovratnu pomoć ukupne vrednosti million evra za 120 projekata.

Kako je najavio Aleksander Bec, vođa projekta „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, sledeće godine biće otvoreni novi grant programi za koje će osim privatnog sektora moći da apliciraju i lokalne samouprave, institucije, agencije i svi koji se bave turizmom.

FETISLAM

icon

Kladovo. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu.

FELIX ROMULIANA

icon

Gamzigrad u blizini Zaječara (ostaci rimske carske palate pod zaštitom UNESCO-a. Na ovom lokalitetu biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Negotin. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu koji je predložen za upis na UNESCO listu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x