EU za turizam

EU pomoć za turizam u istočnoj Srbiji – EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU pomoć za turizam u istočnoj Srbiji

Stara planina je poslednjih godina jedno od najatraktivnijih turističkih mesta u Srbiji, ne samo zimi zbog skijanja, već tokom cele godine. Sela pod Starom planinom oživela su od turista ovog leta, koji u prirodi uz domaću hranu provode godišnji odmor.

Nadica Ćirić iz Vile “Babin zub” u Balta Berilovcu, jedna je od dobitnika bespovratnih sredstava na konkursu GIZ-a i nešto više od milion dinara upotrebiće za proširenje kapaciteta smeštaja gostiju.

Kako kaže Aleksander Bec, vođa projektnog tima “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”: „Istočna Srbija ima veliki potencijal za razvoj turizma i za stvaranje novih radnih mesta u turističkom sektoru. Zbog toga Evropska Unija pomaže razvoj turizma i cilj grantova prejekta “EUzaTebe -za kulturno nasleđe i turizam” je da poboljšamo turističku ponudu i da u budućnosti imamo više posetilaca“

Turizam je jedna od privrednih grana koja ima ogromne gubitke zbog pandemije COVID-19. Kako bi pomogli malim preduzećima, porodičnim i poljoprivrednim gazdinstvima, Evropska unija je kroz projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” opredelila milion evra za otklanjanje posledica pandemije. Ova pomoć je deo većeg dvogodišnjeg projekta unapređenja turizma u ovom delu Srbije koji sa 16 miliona evra finansiraju EU i Nemačka, a sprovodi GIZ.

FETISLAM

icon

Kladovo. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu.

FELIX ROMULIANA

icon

Gamzigrad u blizini Zaječara (ostaci rimske carske palate pod zaštitom UNESCO-a. Na ovom lokalitetu biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Negotin. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu koji je predložen za upis na UNESCO listu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x