EU za turizam

EU za Đerdap - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU za Đerdap

Između Đerdapske jezerouzine i planine Miroč, nalazi se Tekija – varošica sa alaskom dušom. Prilikom izgradnje Đerdapske brane, kao jedna od priobalnih naseobina na obali Dunava koje su morale da se izmeste zbog podizanja vodostaja, Tekija je nastavila da očarava svojom lepotom. Priče starih alasa se i dalje prepričavaju, posebno u toku tradicionalne manifestacije „Zlatna bućka Đerdapa“ kada se mnogi ribolovci i ljubitelji prirode zateknu u Tekiji.

Porodica Jonović se odlučila da tekijanske lepote približi turistima iz celog sveta. Osnovali su „Tekija apartmane“ koji, sa svojim čarobnim pogledom na Dunav, ne dopuštaju svojim gostima da odu. Uz podršku projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, „Tekija Apartmani“ su opremljeni novim nameštajem i tehnikom, ali i biciklima i čamcem – koji će posetiocima omogućiti da u potpunosti dožive Đerdap. Nadomak gradske plaže, tokom leta, „Tekija Apartmani“ postaju mesto za „morski“ odmor. Širina i mirnoća Dunava podsećaju na morski ambijent, dok gostoprimstvo i zanosni sok od ruže doprinose da ugođaj bude više od očekivanog.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x