EU za turizam

EU za Kladovo – EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

EU za Kladovo

Bogato kulturno i istorijsko nasleđe Kladova, podunavske opštine na istoku Srbije, šansa je za razvoj turizma, ali je to ujedno i sektor koji je najviše pogođen pandemijom kovida. Za ublažavanje posledica pandemije na istoku i jugoistoku Srbije, Evropska unija uz koordinaciju GIZ-a, obezbedila je bespovratnu pomoć ukupne vrednosti od million evra.

Eko selo porodice Nedeljković u Kladovu dobitnik je granta Evropske unije koji će iskoristiti za izgradnju smeštaja u eko kućama. „Novac ćemo iskoristiti za opremanje i kompletno uređenje apartmana koje ćemo nakon uređenja kategorisati“, izjavio je Predrag Petrić, menadžer eko sela u Kladovu.

U fokusu Evropske unije je i finansiranje radova na rekonstrukciji dela srednjovekovne tvrđave Fetislam, simbola Kladova i mesta koje turisti rado obilaze. Projektom je predviđena rekonstrukcija glavne kapije, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i lagumima u levom bedemu, ali i centralnog mesta u “Malom gradu”.

„Evropska unija će nastaviti da investira u kulturnu baštinu, koja je važna ne samo za turizam, već i za kulturni identitet. Uskoro ćemo početi sa obnovom tvrđave Fetislam u Kladovu, a sledeće godine očekujemo i početak radova u Feliks Romulijani i Rajačkim pimnicama“ najavio je Aleksander Bec, vođa projektnog tima “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”.opredelila milion evra za otklanjanje posledica pandemije. Ova pomoć je deo većeg dvogodišnjeg projekta unapređenja turizma u ovom delu Srbije koji sa 16 miliona evra finansiraju EU i Nemačka, a sprovodi GIZ.

FETISLAM

icon

Kladovo. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu.

FELIX ROMULIANA

icon

Gamzigrad u blizini Zaječara (ostaci rimske carske palate pod zaštitom UNESCO-a. Na ovom lokalitetu biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Negotin. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu koji je predložen za upis na UNESCO listu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x