EU za turizam

Evropska unija ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa i tradicije u malim sredinama - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Evropska unija ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa i tradicije u malim sredinama

Seosko zvono u selu Smedovac kod Negotina kao i zvonik biće rekonstruisani i posle više od dve decenije ponovo stavljeni u funkciju obaveštavanja meštana o važnim događajima, zahvaljujući sredstvima Evropske unije iz projekta „EU za turizam i kulturno nasleđe“.

Projekat vredan 38.000 evra predviđa rekonstrukciju zvonika kao i restauraciju zvona iz 1872. godine, koje je dar kneza Milana Obrenovića meštanima. Smedovac je jedno je od poznatih vinskih sela Negotinske krajine, koje čuva tradiciju vinarstva, vinogradarstva i autentične srpske narodne arhitekture.

„Zvono je u svoje vreme služilo za obaveštavanje građana. Različiti tonaliteti su bili za sahrane, za pomene umrlima, u ratna vremena da se nešto sprema,“ kaže Dragan Nikolić, meštanin Smedovca.

Izvođenjem ovog projekta, na malom ali bitnom objektu za očuvanje kulturnog nasleđa istočne Srbije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja sprovodi ovaj projekat Evropske unije, pokazuje brigu i razumevanje za očuvanje ne samo kapitalnih spomenika kulture – kao što su rekonstrukcija tvrđave Fetislam u Kladovu, zatim izgradnja Centra za posetioce na arheološkom lokalitetu rimske carske palate Feliks Romulijana, arheološki radovi u tvrđavi Golubački grad ili uvođenje komunalne infrastrukture u Rajačkim pivnicama – već i za očuvanje spomenika i tradicije u malim sredinama.

Radovi na zvoniku su započeti, a zvono se nalazi u Beogradu na stručnoj reparaciji.

„Evropska unija ulaže mnogo u zaštitu kulturnog nasleđa u Srbiji. Ne samo u monumentalne objekte, već i u ovakve male spomenike, važne za lokalne zajednice. Ovaj projekat radimo u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i sve što se obnavlja je autentično, iz 19. veka“, navodi Aleksander Bec, vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Nakon reparacije i dok čeka povratak u Smedovac, zvono će biti izloženo u Narodnom muzeju u Beogradu.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x