EU za turizam

Felix Romuliana, Fetislam i Rajačke pimnice – promo film – EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Felix Romuliana, Fetislam i Rajačke pimnice – promo film

Evropska unija kao najveći donator u Srbiji, između ostalog, podržava i oblast kulture pa time i turizma, finansirajući obnovu mnogobrojnih spomenika kulture, koji privlače sve više posetilaca iz celog sveta.

Do 2022. godine, zahvaljujući sredstvima iz pretpristupnih fondova, biće rekonstruisana i unapređena infrastruktura na nekoliko turističkih lokacija u istočnoj Srbiji.

Prvi srpski arheološki lokalitet i za sada jedini na listi Svetske baštine UNESCO-a, kasnoantička Carska palata Felix Romuliana kraj Zaječara, dobiće u okviru ovog projekta Centar za posetioce: “Ovo je veoma značajno za jedno nalazište ali i za sam grad, zato što će na jednom mestu biti mnoštvo raznorodnih sadržaja, a naučnici koji se bave Romulijanom imaće centar za proučavanje lokaliteta”, izjavila je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja Zaječar.

Srednjovekovna tvrđava Fetislam na samoj obali Dunava kod Kladova je nekada bila strateško vojno utvrđenje, a danas predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju. Konačno je došao trenutak da se kroz fondove Evropske unije, Fetislamu povrati stari sjaj.

Nevenka Boldorac, šef Kabineta predsednika Opštine Kladovo istakla je: “Zahvaljujući programu koji se sprovodi preko GIZ-a, izvršiće se rekonstrukcija i sanacija letnje pozornice u okviru malog utvrđenja kao i ulazne Varoš kapije u tvrđavu Fetislam, sa bedemima od prvog do šestog bastiona i lagumima koji su inkorporirani u bedem. Tako će tvrđava ponovo oživeti svojim duhom i moći ćemo da prezentujmo bogato kulturno nasleđe mnogobrojnim turistima koji dolaze u Kladovo”.

Rajačke pimnice nedaleko od Negotina, atrakcija su za turiste kao jedinstveno arhitektonsko naselje kamenih kuća. Dosadašnje napore da se oživi ovo mesto i mladi se kroz proizvodnju grožđa i vina vrate dedovini, sigurno će ohrabriti činjenica da će ovom investicijom dobiti vodu, kanalizaciju, osvetljenje, popločane staze kroz naselje.

Pored istorijsko-arheološkog značaja, ovi lokaliteti nose sa sobom simboliku značajnu za identitet lokalnog stanovništva, a posmatrano sa ekonomskog aspekta veliki su potencijal za turistički razvoj.

FETISLAM

icon

Kladovo. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu.

FELIX ROMULIANA

icon

Gamzigrad u blizini Zaječara (ostaci rimske carske palate pod zaštitom UNESCO-a. Na ovom lokalitetu biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Negotin. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu koji je predložen za upis na UNESCO listu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x