EU za turizam

Felix Romuliana

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

FELIX ROMULIANA

Svakog koga navede put u Timočku Krajinu, bilo u prolazu ili sa namerom, trebalo bi da poseti monumentalnu carsku palatu Felix Romuliana. Ovo mesto, nadomak Zaječara, a odmah uz selo Gamzigrad, odiše duhom starih Rimljana. Nekada velelepno zdanje izgradio je rimski imperator Galerije, na prelazu iz trećeg u četvrti vek. Posle vladavine, a kako bi nakon carske službe proveo ostatak života u raskoši i miru, Galerije se odlučuje da izgradi sebi palatu, negde u svom rodnom kraju.

Za Felix Romulianu se dugo smatralo da je bila rimsko utvrđenje (castrum), sve dok se iskopavanjem nije utvrdilo da je u pitanju kompleks carske palate. Opasana je zidinama na tri nivoa, čiji su ostaci navodili istraživače da sumnjaju da je ovo bilo samo utvrđenje, što je bilo i logično, imajući u vidu blizinu Dunavskog limesa. Unutar zidina nalaze se ostaci carskih prostorija i hramova posvećenih paganskim božanstvima, ne samo rimskog panteona već i istočnjačkih bogova. Takođe, nalazile su se i odaje za vojnike i osoblje, bez kojih bi život u palati bio nezamisliv. Arhitektura samih zidina, a pogotovo rezidencijalnih građevina i hramova, sagradjena  je u potpunosti u kasnoantičkom maniru. Išarane zidine raznobojnim opekama, podni i zidni mozaici neprocenjivog značaja i stubovi od belog mermera u atrijumu čine ovo mesto zaista čarobnim.

Iako veličanstvenog izgleda i lepote, palata nije imala slavnu istoriju. Ubrzo nakon Galerijeve smrti 311.godine, ona postaje meta varvarskih napada, obnavlja je vizantijski car Justinijan u VI veku, ali ubrzo ponovo pada u zaborav. Prva istraživanja Felix Romuliane počinju u XIX veku, ali je njen tačan identitet utvrđen tek 1984. kada je pronađena arhivolta sa natpisom Felix Romuliana, čime je utvrđena prava lokacija palate. Nakon ovog revolucionarnog otkrića, iskopavanja su otkrila veliki deo carskih objekata, hramova i zidina.  Narodni muzej u Zaječaru je preuzeo brigu o lokalitetu, kao i prezentaciju same palate i njene istorije i umetnosti. Jedan deo stalne postavke muzeja obasjava istinu o Galeriju i njegovoj palati. Galerijeva mermerna glava, mozaici boga Dionisa i Lavirinta samo su neki od ostataka koji, i posle više od jednog i po milenijuma, plene svojom lepotom.

Ako Vas put ikada navede u Zaječar ne propustite da uživate u čarima Felix Romuliane i davno nestalog, ali i dalje veličanstvenog Rimskog carstva. Osim ostataka carske palate moći ćete da uživate i u ostalim tajnama koje se nalaze u dolini reke Timok, i naravno u izvanrednoj hrani i piću koje ovaj region itekako nudi.

Izgradnjom centra za posetioce na samom lokalitetu Felix Romuliane, projekat „#EUzaTebe – za kultruno naseđe i turizam“ poboljšaće ponudu posetiocima, pre svega u prezentaciji arheoloških pronalazaka, dela istorije rimskog carstva, a posebno istorije carske palate. Takođe, ovaj građevinski poduhvat će omogućiti  istraživačima bolje uslove za rad i boravak u neposrednoj blizini samog arheološkog nalazišta. Modernizacija će se osetiti i na ekonomskom i finansijskom planu, jer se može očekivati veći broj posetilaca, što iziskuje otvaranje novih radnih mesta. Pošto je projekat orijentisan na razvoj turističkog sektora, biće organizovane dodatne obuke za zaposlene u turizmu, odnosno u kulturnim institucijama, čime će se povećati kvalitet turističke usluge i ponude čitave zaječarske opštine. S istim ciljem, program bespovratnih sredstava (grantovi) biće otvoren za sve učesnike u turističkoj delatnosti, za koji će svako od njih moći da konkuriše i ostvari finansijsku podršku za svoj projekat i time podstakne razvoj lokalnog, ali i regionalnog turizma.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.