EU za turizam

Festival evropskog filma u istočnoj Srbiji - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Festival evropskog filma u istočnoj Srbij

Nakon turneje po Vojvodini, Festival evropskog filma se seli u istočnu Srbiju. Od 31. oktobra do 6. novembra, ljubitelji sedme umetnosti uživaće u šest evropskih filmova u Kladovu i Zaječaru.

Ulaz na sve projekcije je besplatan!

Festival evropskog filma u istočnoj Srbiji organizuje Eu info kutak u Nišu uz podršku Cineuropa, projekta EU za kulturno nasleđe i turizam, Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu i Zaječarske inicijative.

 

PROGRAM FESTIVALA:

Festival evropskog filma Kladovo

Lokacija: Biblioteka „Centar za kulturu“

 

31. oktobar u 19h

SANREMO (2020) – Slovenija, Italija

Režija: Miroslav Mandic

Bruno živi u staračkom domu, i stalno žudi za Dušom, da bi je posle svakog njihovog susreta zaboravio. Kada je sam, njegova prošlost nasilno izbija na površinu, što ga dovodi do toga da poželi da pobegne iz staračkog doma, u pokušaju da se vrati svojoj kući, svojoj ženi i svom psu – kojih, nažalost, više nema. Njihova jedinstvena veza evocira „Non ho l’eta“ Gigliole Cinkuetti (Sanremo 1964), što je jedno zajedničko sećanje iz mladosti oba protagonista.

 

1. novembar u 19h

LOŠE PESME (2018) – Mađarska, Francuska

Režija: Gabor Reisz

33-godišnji Tamaš Mertner je slomljenog srca, nakon što je njegova devojka Ana, koja ima stipendiju u Parizu, raskinula s njim. Prepušten samosažaljenju, Tamas putuje niz sećanja da shvati da li ljubav postoji samo kada je praktično nema.

 

2.novembar u 19h

BOGOVI MOLENBEKA (2019) – Finska, Belgija, Nemačka

Režija: Reta Huhtanen

Bogovi Molenbeka, film se bavi odrastanjem dva dečaka u briselskom distriktu Molenbeku, koji za njih dvojicu postaje ogledalo surovog sveta odraslih nakon terorističkog napada.

 

Festival evropskog filma Zaječar

Lokacija: Omladinski centar

 

3. novembar u 19h

AURORA (2019) – Finska

Režija: Mia Tervo

Aurora je devojka koja obožava žurke, a nikako ne voli obaveze. Jedne noći upoznaje Darijana poreklom iz Irana. Darijan beži od smrti, a Aurora beži od ljubavi. Potrebni su jedno drugom.

 

4. novembar u 19h

NEVIDLJIVI (2019) – Litvanija, Letonija, Ukrajina, Španija

Režija: Ignas Jonynas

Jonas se pretvara da je slep i učestvuje na TV plesnom takmičenju gde upoznaje svog atraktivnog plesnog partnera Saulea. Ubrzo postaju najpopularniji takmičari u emisiji. U međuvremenu, Vitas, stari Jonasov poznanik, pušten je iz zatvora gladan osvete, čvrst u uverenju da on nije jedina osoba odgovorna za smrt njegove žene, ali da njen bivši ljubavnik, Jonas, deli krivicu.

 

6. novembar u 19h

LAGODAN ŽIVOT (2019) – Italija

Režija: Adam Keleman

Lagodan život. Ovaj film nam priča o jednom dečaku, mladoj ženi koja švercuje lekove preko granice i američkom učitelju tenisa koji sanja da bude slikar. Njihov život se menja kada naiđu na jednog migranta. Svi zajedno smišljaju apsurdan plan da mu pomognu da se iskrade preko granice.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x