EU za turizam

Festival evropskog filma u Kladovu i Zaječaru - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Festival evropskog filma u Kladovu i Zaječaru

Na Festivalu evropskog filma koji se održavao u Kladovu i Zaječaru od 31. oktobra do 6. novembra, gledaoci su se upoznali sa evropskim filmskim ostvarenjima. Projekcijama su dočarane priče pojedinaca, ali i emigrantski način života u evropskim zemljama. Cilj festivala je bio da se publika iz istočne Srbije upozna sa evropskim filmskim dostignućima iz umetničke produkcije.

Festival evropskog filma u istočnoj Srbiji organizovali su EU info kutak iz Niša i projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi GIZ, u saradnji sa domaćinima Bibliotekom „Centar za kulturu“ Kladovo i  Zaječarskom inicijativom.

U Biblioteci „Centar za kulturu“ Kladovo, projektovana su tri filma: Sanremo, Loše pesme i Bogovi Molenbeka, na koje je publika sa oduševljenjem reagovala. „Zaista sam zadovoljan, iako nisam uopšte ispratio o čemu se radi pre nego što sam došao, želeo sam da iznenadim sebe, i bilo je pozitivno iznenađenje,“ rekao je jedan od gledalaca u Kladovu.

Na repertoaru je bilo ono što je sada aktuelno na filmskoj sceni Evrope, najbolja filmska ostvarenja koja golicaju maštu. Svi su bili zadovoljni i drago nam je da smo ostvarili saradnju sa EU projektom jer možemo da upotpunimo kulturnu ponudu Kladova“, izjavila je direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić.

Nakon Kladova, projekcije Festivala evropskog filma preselile su se u Omladinski centar Zaječar, a puštani su Aurora, Nevidljivi i Lagodan život. U ovom objektu, gde se česte projekcije različitih nekomercijalnih filmova, publika je takođe pozitivno reagovala. „Svidele su mi se ljudske priče, upoznala sam kulture drugih evropskih zemalja i dobila uvid u to kako se migranti snalaze u potrazi za novim životom,“ izjavila je jedna od gledalaca u Zaječaru.„Zaječarci su navikli da u Omladinskom centru u Zaječaru gledaju nekomercijalne filmove, a sada smo to uspeli uz podršku Evropske delegacije i GIZ-a“, rekao je Dejan Perić ispred Zaječarske inicijative.

„Festival evropskog filma je tradicionalna manifestacija koju Delegacija Evropske unije radi u Srbiji, zaista se trudimo da svim građanima Srbije približimo najvažnija dostignuća evropskog filma. Ove godine imamo jedanaest filmova iz različitih evropskih zemalja koji pokazuju ono najvažnije u filmskoj industriji“, rekla je menadžerka EU info kutka u Nišu Snežana Andrić.

„Izabrali smo Kladovo i Zaječar jer imamo odličnu saradnju sa lokalnim partnerima bibliotekom u Kladovu i Omladinskim centrom u Zaječaru, a cilj nam je da upotpunimo kulturni sadržaj u istočnoj Srbiji“, rekao je menadžer projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Nenad Konstantinović.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x