EU za turizam

Fetislam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

FETISLAM

Prolaskom kroz Đerdapsku klisuru, Dunav nas vodi do grada Kladova i Fetislam tvrđave, koja se nalazi na samoj obali reke. Izgradnja ovog dunavskog zdanja je delo sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je 1524. godine zapovedio da se napravi utvrđenje na Dunavu, da služi kao strateško uporište za dalja osvajanja na sever. Ime Fetislam potiče iz turskog jezika (Feht-ul-islam), što bi u prevodu značilo kapije islama. Prvobitno je bio izgrađen samo mali grad, da bi u XVIII veku, usled pojačanih ratnih delovanja turske vojske, bile izgrađene zidine koje čine Veliki grad.

Usled veoma uzburkane istorije ovih predela, Fetislam je često menjao svoje gospodare. Najduže je bio u rukama Osmanlija, veoma često su ga austrougraske snage osvajale, a veoma kratko se nalazio pod komandom srpskih ustanika u toku Prvog srpskog ustanka. Konačno, 1867. godine Kladovska tvrđava, kao i ostalih pet u kojima se još uvek nalazila turska vojska (Kalemegdan, Smederevo, Užice, Soko i Šabac), su predate knezu Mihailu Obrenoviću, čime je zvanično poslednji turski vojnik napustio teritotiju srpske Kneževine. Datum predaje ključeva (26. aprila) se ujedno i obeležava kao Dan opštine Kladovo.

Kao što je već pomenuto, utvrdjenje na Dunavu se sastoji od Malog i Velikog grada. Bedemi koji okružuju Veliki grad su autentični i specifični po tome što su unutar samih bedema izgrađeni lagumi (mračni, skriveni prolazi) u kojima su, pretpostavlja se, stanovali vojnici. Mistična unutrašnjost ovih laguma može posebno da bude interesantna za posetioce, jer iako podsećaju na podzemna skrovišta nihova prava namena nije u potpunosti poznata. Druga zanimljivost vezana za zidine jeste način na koji su zaštićene. Naime, prekrivene su debelim slojem zemlje i nekultivisanim rastinjem. Pretpostavlja se da je ovakav graditeljski pristup bio rešenje za odbranu i zaštitu od požara, ali i kao toplotna izolacija. Sve u svemu, Glavna kapija i bedemi Velikog grada čine veoma zanimljivu pojavu fortifikacione arhitekture. U Mali grad, koji je ujedno i najstariji deo čitavog kompleksa, se ulazi preko mostića, koji vodi do kapije. Čitav prostor Malog grada je okružen visokim zidinama i kulama, dok je na priobalnoj strani deo bedema tik uz obalu Dunava, a jedan deo se, usled izgradnje Đerdapske brane, nalazi pod vodom. Poziciju Fetislama iskoristili su Kladovčani i napravili letnju pozornicu, na kojoj su mogli da gledaju mnoštvo predstava i koncerata uz čarobni pogled ka drugoj najvećoj reci u Evropi.

Pored izuzetno zanimljive arhitekture, Fetislam je takođe idealno mesto za odmor i zabavu. Vremenom je stvoren park unutar zidina, koji meštanima služi za odmor i rekreaciju. Pogled na Dunav i Turn Severin, rumunski grad sa preke strane Dunava, upotpunjavanju doživljaj i čine Kladovsko utvrđenje mestom koje treba videti. Letnja pozornica u Malom gradu je ugostila mnoge poznate bendove, ali i glumačke ekipe, zbog čega je činila središte kulturno-umetničkih događaja čitave opštine, ali i šire. Stoga, tvrđava Fetislam ima mnogo toga da ponudi svakome ko se nađe u Kladovu. Uključujuči i ostala bogatstva Donjeg Podunjavlja, ostaje nam samo da što pre krenemo u avanturu Đerdapom do Kladova i doživimo sve što priroda i kultura ovih krajeva ima da pruži!

Uz očigledni turistički potencijal koji opština Kladovo ima, projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ će kroz saradnju i podršku omogućiti da se taj potencijal u što većem procentu i na najbolji način i iskoristi. Ne čudi da je Fetislam odabran kao lokacija od velikog značaja, ne samo kao turistička atrakcija, već i veoma važan spomenik kulture. Obnovom Glavne kapije (Varoš kapije), bedema Velikog grada, kapije Malog grada, i letnje pozornice, kladovska tvrđava će opet zasijati i opravdati epitet „Biser Dunava.“ Pored revitalizacije Fetislama, u Kladovu će, kao i u ostalih sedam opština u kojima se sprovodi projekat, biti organizovani obuke i treninzi za zaposlene u turističkom sektoru, čime bi se pospešila njihova usluga, počevši od ugostiteljstva, preko prezentacije kulturnog dobra, do marketinga i promocije. Isto tako, svim turističkim akterima – što uključuje lokalne institucije, organizacije, ali i privatni sektor – biće data mogućnost da konkurišu za bespovratna sredstva. Najkreativnije ideje će biti izabrane i nagrađene, što bi omogućilo razvoj turizma čitave opštine Kladovo.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.