EU za turizam

Gostovanje na N1 - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Gostovanje na N1

U emisiji „Dan uživo“, na N1 televiziji, Aleksander Bec, vođa projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, govorio je o projektu, predstojećim aktivnostima, kao i o jučerašnjem potpisivanju Memoranduma između Opštine Kladovo i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koji je temelj rekonstrukcije tvrđave Fetislam u Kladovu.
Koliki je potencijal i kakve će dobrobiti doneti obnova ovog velelepnog zdanja, možemo videti iz izjave Aleksandra Beca: „Ova velika tvrdjava ima potencijal da bude mesto za kulturu, sport, odmor i uživanje. Već danas, grad Kladovo je veoma popularno mesto za posetioce iz Srbije, Rumunije, Bugarske i iz drugih evropskih zemalja i sveta. Obnova tvdjave Fetislam će još više povećati popularnost i atraktivnost ovog lepog grada i to će biti dobro za ekonomski razvoj i za stvaranje novih radnih mesta u ovom regionu.“

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x