EU za turizam

Grantovi

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

GRANTOVI

U okviru projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ dodeljena su bespovratna finansijska sredstva koja za cilj imaju podizanje kompletne turističke ponude Donjeg Podunavlja, kao  i opštine Topola. Ukupno je potpisano 228 projekata pojedinačne vrednosti od 5 do 100,000.00 evra.

Grantovi za projekte su dodeljivani kroz odvojene javne pozive koji se razlikuju po ciljnim grupama i aktivnostima.  Svi programi podrške su sprovedeni javno, kroz nekoliko info sesija i radionica otvorenih za sve zainteresovane (za predaju predloga projekata).

Ukupno je raspisano 6 javnih poziva i to za:

 

  1. Grantove namenjene opštinama i javnim institucijama čiji projekti obuhvataju kreiranje turističke ponude regiona. Tu spadaju aktivnosti poput stvaranja novih turističkih proizvoda, manjih infrastrukturnih radova koji direktno utiču na poboljšanje ponude i kvalitet usluga, povećanje vidljivosti Donjeg Podunavlja kao turističke destinacije i sl. Maksimalan iznos koji se mogao dobiti iz ovog javnog poziva je 100.000,00 evra, a doprinos korisnika je morao biti minimum 20% od ukupno traženih sredstava. Podržano je pet projekata iz gradova Smedereva i Zaječara, i opština Veliko Gradište, Golubac i Negotin.
 
  1. Dodelu grantova namenjenih asocijacijama i udruženjima koja direktno sarađuju, odnosno imaju članice čija je ponuda deo turističke ponude regiona, i koje za cilj imaju jačanje kapaciteta subjekata koji rade u turizmu i poboljšanje turističke ponude regiona. Maksimalan iznos sredstava koje je bilo moguće dobiti po ovom javnom pozivu je 50.000,00 evra po pojedinačnom projektu, a doprinos korisnika granta je morao biti minimum 20% od ukupno tražene sume. Finansijski su podržane tri udruženja: Udruženje vinara Šumadije iz Oplenca, Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga i Turistički klaster Čarolija istoka iz Zaječara.
 
  1. Bespovratna sredstva za projekte namenjena kreativnoj industriji kako bi doneli nove i inovativne pristupe interpretaciji i poboljšanju turističke ponude Donjeg podunavlja i opštine Topola. Maksimalan iznos granta je iznosio 20.000,00 evra, a doprinos korisnika je trebao da bude minimum 10% od ukupno traženog iznosa. Podršku je dobilo dvanaest projekata koji su na inovativan način predstavili i poboljšali turističku ponudu Donjeg Podunavlja i Topole.
 
  1. Grantove za privatni sektor, odnosno za privredne subjekte koji su direktno uključeni u pružanje turističkih usluga korisnicima. Njohovi projekti imaju za cilj poboljšanje turističke ponude i uključivanje što većeg broja malih preduzeća u turističke lance vrednosti. Privatni sektor je konkurisao sa projektima vrednosti do 10.000 evra koje se finansiraju iz granta, sa minimalnim učešćem od 20% od traženog iznosa. Priliku da poboljšaju i unaprede svoje poslovanje su dobila 42 privredna subjekta.

Programi se sprovode na teritoriji 9 opština: Golubac, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Veliko Gradište, Zaječar i Topola.

 

  1. Minimizovanje posledica Covid-19 po sektor turizma. Imajući u vidu da je izbijanje pandemije COVID-19 imao jak negativan uticaj na sve turističke aktivnosti, sproveden je hitan specijalizovan program za dodelu bespovratnih sredstava usmeren na pružanje podrške mikro i malim preduzećima u ovoj oblasti kako bi se ublažile posledice krize. Programom je podržano 124 projekata čiji su nosioci fizička lica koja imaju kategorizovan smeštaj, poljoprivredna gazdinstva, mala preduzeća i preduzetnici. Maksimalan iznos granta je iznosio 10.000,00 evra, a doprinos korisnika je trebalo da bude minimum 10% od ukupno traženog iznosa.
  2. Unapređenje kvaliteta objekata kulturnog nasleđe u vinskim selima Rajac, Rogljevo i Smedovac, u opštini Negotin. Ova destinacija je prepoznata kao važna za razvoj sektora kulture i turizma, s obzirom na to da se vinski podrumi – pivnice nalaze na tentativnoj listi Svetske kulturne baštine UNESKO. Pored pivnica, renovirane i restaurirane su i istorijske kuće sagrađene pre 1945.godine. Ova grant šema je realizovana uz savetodavnu podršku Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ukupno je podržano 39 projekata iz ova tri sela.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.