EU za turizam

Hoteli i restorani spremno dočekuju goste u doba pandemije: Počele obuke u cilju prevencije širenja COVID-a u turizmu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Hoteli i restorani spremno dočekuju goste u doba pandemije: Počele obuke u cilju prevencije širenja COVID-a u turizmu

Danas je u Beogradu ozvaničen početak obuka „Čisto i sigurno“ za osposobljavanje ugostiteljskih i turističkih radnika u primenjivanju epidemioloških mera. Osnovni cilj je da se omogući bezbedan boravak gostiju u hotelima i restoranima širom Srbije. Kroz edukaciju, koja će trajati od februara do juna 2022. godine, proći će preko 8.000 učesnika, što će značajno smanjiti rizik u širenju COVID-19 u objektima koje turisti posećuju.


Hoteli i restorani koji završe obuku će dobiti sertifikat „Čisto i sigurno“ kojim se garantuje da se u objektu sprovode sve preventivne mere. Sertifikacionu šemu „Čisto i sigurno“ je pokrenulo Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede Srbije (HORES) uz podršku Ministarstva turizma, Turističke organizacije Srbije i projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.


U osnovi svih faktora važnih za oporavak turizma jeste poverenje putnika u bezbedan boravak u hotelima i ugostiteljskim objektima. Upravo je značaj projekta „Čisto i sigurno“, koji se realizuje u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, u tome što je prepoznao ljudski faktor kao osnovu kvalitetne usluge u turizmu. Ulaganje u kapacitete i edukaciju zaposlenih je veoma važno kako bi se epidemiološke mere sprovodile na pravi način. Verujemo da će ovaj projekat u mnogo čemu unaprediti turistički promet i da će promovisati Serbiju na međunarodnom tržištu kao sigurnu turističku destinaciju“, rekla je pomoćnica ministra turizma Jelena Milenković-Orlić.


Evropska unija podržava razvoj turizma i zaštitu kulturnog nasleđa u Srbiji jer turistički sektor ima veliki potencijal za stvaranje novih radnih mesta, posebno u ruralnim sredinama, a kulturno nasleđe je važno za očuvanje identiteta. Imajući u vidu da se situacija sa međunarodnim putovanjima konačno poboljšava, nadamo se da će ove godine mnogo stranih turista doći u Srbiju da otkriju njena blaga,“ izjavio je vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam Aleksandar Bec.


U saradnji sa GIZ-om, upravo sprovodimo drugu fazu obuke zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu, a cilj nam je da kroz edukaciju prođe 8 hiljada zaposlenih. Najvažnije nam je da gostima obezbedimo miran i bezbedan boravak u turističko ugostiteljskim objektima“, rekao je direktor HORES-a Georgi Genov.


Zahvilala bih se Evropskoj uniji i GIZ-u u ime Turističke organizacije Srbije, što su sa ostalim partnerima inicijatori šeme „Čisto i sigurno“ i verujemo da će ovaj projekat u mnogome doprineti da se turisti osećaju sigurno na destinacijama u našoj zemlji. Nama je na prvom mestu sigurnost svih turista koji dolaze u Srbiju, ali i bezbednost svih zaposelnih, kao i građana naše zemlje“, izjavila je direktorka TOS-a Marija Labović


Kao odgovor na izazove koje je epidemija COVID-19 stavila pred turističke radnike, Evropska unija je kroz projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” u martu 2021. godine donirala dezinfekcioni materijal i opremu turističkoj industriji u vrednosti od 662.000 eura.

 

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x