EU za turizam

Izložba „Zajedno negujemo svoje nasleđe“ u EU info kutku u Nišu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Izložba „Zajedno negujemo svoje nasleđe“ u EU info kutku u Nišu

Istok i jugoistok Srbije bogati su prirodnim lepotama, važnim kulturno-istorijskim lokalitetima i spomenicima koje vredi posetiti.

Ukoliko krenete sa krajnjeg istoka, na mestu gde Dunav meandrira, u blizini Velikog Gradišta, nalazi se Srebrno jezero, koje svoje ime duguje blistavoj svetlucavoj vodi boje srebra.

Nastavite do najšireg dela dunavske obale i naići ćete na prirodne lepote grada Golupca sa srednjovekovnom tvrđavom i nedirnutom prirodom nacionalnog parka u zaleđu.

Prolaskom kroz Đerdapsku klisuru, Dunav nas vodi do grada Kladova i Fetislam tvrđave, koja se nalazi na samoj obali reke.

Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice, tri mala kamena sela, koja se nalaze na samom istoku Srbije, nedaleko od Negotina, svu popularnost dobijaju od svojih vinograda, od kojih neka, prema legendi, datiraju još iz starih rimskih vremena.

Prolaskom kroz Negotin nailazi se na kuću porodice Mokranjac koja je obnovljena i pretvorena u muzejski i muzički centar.

Svako koga put navede u Timočku Krajinu, trebalo bi da poseti monumentalnu carsku palatu Felix Romulianu, koja je podignuta po zamisli rimskog imperatora Galerija Maksimijana.

Nastavak puta prema jugu zemlje dovodi do Stare planine, ili planine Balkan, koja obiluje prirodnim lepotama, šumskim rekama i potocima, prevojima i dolinama.

Jedno od njih, Gostuša, kameno selo, sa kućama građenim od kamena i prirodnih materijala, koje su uglavnom sačuvane u izvornom obliku i zadržale autentični izgled.

Specijalni rezervat prirode „Jerma“ čini jedinstven kompleks dolina i klisura sa impozantnim liticama, a posebnu lepotu predstavlja reka Jerma, koja izvire u Srbiji, prolazi kroz Bugarsku i opet se vraća u našu zemlju, probijajući kanjon koji mnogi nazivaju „srpskim Koloradom“.

Pirotska tvrđava, manje utvrđenje sa kulama i zidinama podignuto u drugoj polovini XIV veka za vreme vladavine kneza Lazara, jedna je od turističkih atrakcija južne Srbije.

Na samo 40 kilometara od Pirota nalazi se selo Dojkinci, koje je u velikoj meri sačuvalo svoj autentični izgled od pre 150 godina.

Ovi dragulji naše zemlje obnovljeni su i unapređeni uz podršku Evropske unije.

EU info kutak u Nišu, u saradnji sa projektom „EU za kulturno nasleđe i turizam“, kroz osam panela predstavlja vam ove lokaliteta koje možete posetiti tokom leta i jeseni. Izložba je otvorena svakog dana u prostorijama EU info kutka u Nišu (Vožda Karađorđa 5).

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x