EU za turizam

Jutarnji program RTS-a - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Jutarnji program RTS-a

U današnjem Jutarnjem programu, na RTS-u, gostovao je Aleksander Bec, vođa projektnog tima “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”. U veoma interesantnom razgovoru sa voditeljkom, govorio je o značaju obnove Fetislamske tvrđave, koja će biti realizovana sledeće godine. Pored priče o Kladovskoj tvrđavi, bilo je i reči o ostalim aktivnostima koje se sprovode kroz ovaj EU projekat sa ciljem razvoja turizma u regionu istočne Srbije.
Koliko je Srbija, svojim kulturnim i prirodnim blagom, privlačna strancima, pokazao je i Aleksander Bec, navevši čitavu turističku rutu, sa mnogim prelepim mestima koje treba obići – od Smederevske tvrđave, nizvodno Dunavom, preko Negotinskih pivnica, do velelepne Felix Romuliane. Uz to, maltene perfektnim srpskim jezikom, dokazao je da se srpski jezik može, itekako, savladati iako niste iz Srbije.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x