EU za turizam

Konferencija „Turizam na donjem Dunavu 2.0“ prilika za osvrt na program razvoja kapaciteta lokalnih aktera u turizmu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Konferencija „Turizam na donjem Dunavu 2.0“ prilika za osvrt na program razvoja kapaciteta lokalnih aktera u turizmu

Na prvom danu konferencije „Turizam na donjem Dunavu 2.0“ u Donjem Milanovcu, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa dosadašnjim radom na programu razvoja kapaciteta lokalnih aktera u turizmu, u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, kao i sa uspešnim načinima na koje su nova znanja upotrebljena u praksi.

U prostorijama hotela „Lepenski vir“, ovogodišnju konferenciju su otvorili Nemanja Radović, pomoćnik ministra turizma i omladine, Ana Stanković, predstavnica Delegacije Evropske unije i Alexander Beetz, menadžer programa GIZ.

Nemanja Radović izjavio je: „Drago mi je što su Evropska Unija i Ministarstvo turizma i omladine prepoznali važnosti ovog regiona, kao i stvaranje novih turističkih proizvoda na ovoj teritoriji. Kulturno-istorijsko nasleđe ovog kraja daje samo po sebi neograničen mogućnosti za dalji razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Zadovoljstvo mi je što ću dan provesti sa prisutnima i naučiti nešto novo, a u Ministarstvo turizma i omladine ćete uvek imati partnera.“.

Ana Stanković se takođe obratila prisutnima, rekavši: „Veliko mi je zadovoljstvo da prisustvujem današnjoj konferenciji u ime Evropske Unije. Komponenta za unapređenje i izgradnju kapaciteta je nepravedno stavljena po strani, jer je mnogo atraktivnije pričati  o izgradi ili rekonstrukcijama lokaliteta, ali da bi se ti turistički lokaliteti koristili na pravilan način ne možemo ništa da uradimo bez osposobljenih kadrova, bez planova interpretacije i prezentacije. Iskreno se nadam da ćete iskoristiti ove raspoložive resurse koje naš implementacioni partner GIZ angažuje da vam pomogne i da ćemo što bolje zajedničkim snagama Donje Podunavlje predstaviti na pravi način.“.

Prvog dana konferencije posebnu pažnju posetioca privukla je prezentacija „Historia magistra vitae est Lepenski vir“, zasnovana na Interpret Europe sertifikovanoj obuci za interpretativne vodiče, koja je predstavljena u okviru nove, vođene ture Lepenskog vira.

Drugi dan konferencije je bio posvećen aktuelnim trendovima u razvoju proizvoda marketinga, prezentacije i interpretacije u oblasti kulturnog turizma, kao i obilazak Centra za posetioce nacionalnog parka Đerdap, na osnovu sertifikovane obuke za interpretativne vodiče, Interpret Europe.

Počevši od novembra 2022. godine zaključno sa novembrom 2023. godine, glavni cilj projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam,” bio je program koji je usmeren na unapređenje prezentacije i interpretacije kulturnog nasleđa regiona, kao i njegovo povezivanje sa razvojem turističke ponude u području kulturnog turizma. Ova inicijativa je namenjena širokom spektru aktera, kao što su istorijski lokaliteti, muzeji, domovi kulture, galerije, koji se nalaze na području istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Njena implementacija obuhvata treninge i edukacije (uživo i online), individualni rad i studije slučaja.

„EU za kulturno nasleđe i turizam“ posvetio je pažnju objektima od kulturnog značaja koji, bilo da su mali ili veliki, od velikog su značaja za lokalnu zajednicu. U okviru ovog projekta završena je rekonstrukcija tvrđave Fetislam, počeli su radovi na izgradnji vizitorskog centra Feliks Romuliane, restauriran je Smedovački zvonik, a otpočele su i druge veće aktivnosti. Jedna od njih je i dodela bespovratnih sredstava na različitim nivoima u celom regionu istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, kako za lokalne samouprave i privrednike, tako i za fizička lica koji rade u turizmu.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x