EU za turizam

Kreativne industrije - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Kreativne industrije

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ doneo je odluku o dodeli 200.000 evra bespovratnih sredstava iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije za projekte namenjene za podsticanje kreativnih i inovativnih ideja u turizmu i promociji kulturnog nasleđe. Bespovratna finansijska sredstva će dobiti 12 podnosilaca prijava na konkurs.

Ovaj Javni poziv je bio namenjen svima koji nastoje da na kreativan i inovativan način unaprede prezentaciju kulturno-istorijskog nasleđa, učine atraktivnijom promociju svojih opština ili oplemene turističku ponudu i proizvode. Pozivom je bilo obuhvaćeno devet jedinica lokalnih samouprava: Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Kladovo, Negotin, Zaječar i Topola. Svi dobitnici će biti kontaktirani kako bi bili informisani o daljim koracima i procedurama vezanim za realizaciju njihovih projekata.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ podržava razvoj turizma i promociju kulturnog nasleđa, sa ciljem podsticaja ekonomskog razvoja regiona i stvaranju novih poslovnih perspektiva, posebno u ruralnim sredinama. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizaciju za međunarodnu saradnju GIZ.

LISTU DOBIRNIKA MOŽETE POGLEDATI OVDE

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x