EU za turizam

LETNJA ŠKOLA ARHITEKTURE ROGLJEVO I RAJAC - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

LETNJA ŠKOLA ARHITEKTURE ROGLJEVO I RAJAC

U periodu od 1. do 15. jula 2021. godine biće održana treća po redu Letnja škola arhitekture u Rogljevu i Rajcu. Polaznici će imati priliku da, kroz rad na konzervaciji vinskih podruma – pivnica, nauče osnove rada sa istorijskim materijalima i tehnikama gradnje. Kroz rad sa iskusnim predavačima i majstorima, polaznici će imati prilike da nauče osnove rada sa blatnim malterima, krečnim malterima, malterisanje, dersovanje, rad sa drvetom, prepokrivanje objekata, arhitektonsko snimanje i interpretaciju.

Program je otvoren za studente i profesionalce u oblasti arhitekture, građevine, istorije umetnosti, konzervacije i srodnih oblasti, kao i entuzijaste. Prethodno znanje nije neophodno.

Organizaciju Letnje škole arhitekture podržao je projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam i nevladina organizacija – Kulturno nasleđe bez granica, iz Albanije.

Podržavajući edukaciju na konzervaciji kulturnog nasleđe i spomenika, Evropska unija nastavlja da podržava obnovu i očuvanje srpskog i evropskog kulturnog bogatstva u Srbiji. Uskoro će početi i radovi na unapređenju infrastrukture  u Rajačkim i Rogljevačkim pivnicama, čime će se znatno unaprediti uslovi boravka budućih posetioca i podići turistička ponuda regiona, ali i sačuvati spomenički kompleks vinogradarskih sela.

Više informacija o Letnjoj školi arhitekture možete naći na:  https://www.gradnja.rs/letnja-skole-arhitekture-2021-rogljevo-i-rajac/

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x