EU za turizam

Manifestacija „Dani Romulijane“ u rimskoj carskoj palati od 20 do 25. avgusta - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Manifestacija „Dani Romulijane“ u rimskoj carskoj palati od 20 do 25. avgusta

Na prostoru arheološkog lokaliteta Gamzigrad kod Zaječara, od 20. do 25 avgusta biće održana  kulturno-obrazovna manifestacija „Dani Romulijane.“ Cilj manifestacije je da se lokalno stanovništvo i posetioci iz ostalih delova zemlje i inostranstva upoznaju sa istorijom i umetnošću Felix Romuliane – rimske carske palate koja se nalazi na  UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

U trajanju od šest dana, biće održane dve kreativno-obrazovne radionice za decu. Prva je „Oživi lutku“ – na kojoj će deca učiti o lutkarstvu, steći zanatske veštine u pravljenju lutaka i odigrati predstavu „Legenda o caru Galeriju“. Na drugoj radionici, učenici zaječarskih škola će učiti o keramici i grnčariji koja je pronađena u arheološkim iskopavanjima Feliks Romulijane, a okušaće se i u samoj proizvodnji glinenih predmeta koji će biti izloženi poslednjeg dana manifestacije.

U atrijumu carske palate će se održati i finalno takmičenje Evropske škole debate, u organizaciji EU Info centra iz Beograda, 21. avgusta, sa početkom u  19 časova. Mladi govornici takmičiće se na temu  Rimsko carstvo i evropska civilizacija“, tokom koje će praviti paralelu  između moderne Evrope i carstva koje je postavilo temelje celom kontinentu.

Program manifestacije obuhvata i prezentacije o arheologiji i istoriji Feliks Romulijane i Rimskog Carstva, koje će držati profesori sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Večernji termini biće posvećeni filmovima i predstavama.

Narodni muzej Zaječar je organizator „Dana Romulijane“, a podršku realizaciji manifestacije pružio je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x