EU za turizam

Međunarodna Letnja škola arhitekture, Rogljevo - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Međunarodna Letnja škola arhitekture, Rogljevo

Studenti iz Srbije i Turske, polaznici Letnje škole arhitekture, ovoga leta na Rogljevskim pivnicama na tradicionalan način obnavljaju objekte za čuvanje vina stare više od 150 godina. Kompleks vinskih podruma u Rogljevu turisti nazivaju kućama u kojima se čuva vino i čine ga objekti narodnog graditeljstva stari 100 i više godina. Najstariji su građeni od slame i blata, nešto mlađi od kamena i opeke, a mnogi od njih propadaju pod zubom vremena.  Za njihovu obnovu potrebno je stručno znanje, zanatska spretnost  i umešnost rada sa prirodnim materijalima.

Za buduće mlade profesionalce iz Srbije i Turske, ovo je prilika da po prvi put teorijsko znanje sa studija upotpune praktičnim radom sa prirodnim građevinskim materijalima. Istovremeno, za Timočane je ovo šansa da sačuvaju kulturno nasleđe ovog kraja.

“Koristimo tradicionalne tehnike i materijale, obučavamo i studente i majstore da rade u ovim zaboravljenim ili izumrlim tehnikama”, istakla je Jelica Jovanović iz Udruženja „Grupa arhitekata”.

Obnovom pivnica biće sačuvano kulturno nasleđe ovog kraja, a projekat za obnovu i očuvanje kulturng nasleđe ovoga kraja podržala je Evropska unija i GIZ. Aleksander Bec, vođa projekta “EU za tebe-za kulturno nasleđe i turizam” je istakao „Samo finansiranje nije dovoljno, potrebni su ljudi koji znaju kako se izvode radovi na tradicionalni način, zbog toga EU finansira letnju skolu arhitekture u Rogljevu”.

„EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ kao noseći projekat Evropske unije u oblasti turizma ima za cilj i da obnovi i poboljša infrastrukturu značajnih objekata kulturnog nasleđa, prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma, kao i da unapredi prepoznatljivost i atraktivnost istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao turističkih destinacija.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x