EU za turizam

Mini solarna elektrana na krovu šumadijskog restorana - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Mini solarna elektrana na krovu šumadijskog restorana

Tokom poslednje tri decenije posetioci Šumadije rado odlaze u restoran tradicionalnih jela “Vožd” u Topoli, koji je i deo turističke ponude tog grada. Svojim imenom počast odaje slavnom voždu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka, koji je podignut u selu Orašac, u blizini Topole.


“Ponuda restorana zasnovana je na tradicionalnoj hrani koju pripremamo što je moguće više od domaćih proizvoda, a upotpunjujemo je ponudom vina Oplenačkog vinogorja”, kaže vlasnik restorana Aleksandar Živanović. Oplenačko vinogorje nalazi se u centralnom delu Šumadije, na pobrđu oko Venčaca, Oplenca i na istočnim padinama planine Rudnik. Osim lokalnih stanovnika, ovaj restoran rado posećuju i domaći i strani turisti, kao i predstavnici različitih kompanija.


Sa željom da svoje poslovanje učini efikasnijim, održivijim i unapredi ga kroz inovativna ulaganja, Živanović je konkurisao za dodelu bespovratnih sredstava u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.


“Dobijena sredstva uložili smo u solarne panele koji se nalaze na krovu objekta u vidu jedne mini solarne elektrane od 10kW. Time smo obezbedili smanjene račune za električnu energiju i poboljšanje našeg poslovanja”, kaže Aleksandar.


On veruje da će se turisti još više zainteresovati za posetu ovom restoranu kada budu videli da oni koriste obnovljive izvore energije. Za sada su, prema njegovim rečima, još uvek više ekološki osvešćeni turisti koji dolaze iz inostranstva, ali veruje da će i domaći turisti umeti da cene njihov održiv način poslovanja. 

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

KRALJEV PODRUM

icon

Uprava dvora je 1927. sklopila ugovor o podizanju modernog podruma na zadužbinskom imanju na Oplencu sa firmom Abel i Bohringer iz Štutgarda, a u prepisci oko izrade skice podruma je upravnik Dvora u pismu 22. septembra naglasio arhitektama da vode računa o tome da „taj podrum treba u isto vreme služiti i za ugled, ali bez nepotrebnog luksuza“

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x