EU za turizam

Napredak radova na rekonstrukciji tvrđave u Kladovu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Napredak radova na rekonstrukciji tvrđave u Kladovu

Posle uspešne obnove Golubačkog grada, Evropska unija je nastavila sa obnavljanjem utvrđenja na Dunavu. Na red je došla i tvrđava Fetislam u Kladovu čija je revitalizacija počela na proleće ove godine. Tursko utvrđenje iz šesnaestog veka dobija opet svoj pređašnji izgled, ali namena će biti promenjena. Vojnička fortifikacija će postati još jedan turistički dragulj Donjeg Podunavlja, a meštani Kladova opet će moći da uživaju na koncertima uz Dunav.

Prilikom posete građevinskih radova, Aleksandar Bec, vođa projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, kroz koji se odvija rekonstrukcija tvrđave, izjavio je – „Radovi na Fetislamu idu veoma dobro, uskoro ćemo završiti Varoš kapiju i lagume, a krajem meseca počeće i radovi na Letnjoj pozornici, dok se završetak svih radova očekuje u julu sledeće godine.“
Kladovljani se verovatno najviše raduju obnovi letnje pozornice koja je dugo bila glavno kulturno stecište Opštine. Međutim, koliki je ne samo kulturni već turistički a samim tim i ekonomski značaj , istakla je Nevenka Boldorac, šef kabinete predsednika Opštine Kladovo – „Mnogi od objekata koji su imali vojnu namenu, preobražavaju se u kulturne i umetničke prostore koji će služiti turizmu, ugostiteljstvu i u ostale svrhe budućim turistima i posetiocima ovog lokaliteta.“

Pored same rekonstrukcije, izvršena su i neophodna arheološka iskopavanja – „Tokom renoviranja istorijskih građevina, uvek ima iznenađenja, a mi smo imali sreću da pronađemo tursku kaldrmu iz osamnaestog veka, kojom ćemo još više zadržati autentičan izgled.“ Zaključio je Aleksandra Bec.

Srednjovekovna tvrđava Fetislam u Kladovu ponovo će biti atraktivna za brojne turiste kada se završi rekonstrukcija ulazne kapije, laguma, letnje pozornice i dve kule na obali Dunava. Radove sa 1,3 miliona evra finansira Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x