EU za turizam

Negotinski kampovi sve popularniji među turistima - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Negotinski kampovi sve popularniji među turistima

U okviru projekta “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, uz podršku Evropske unije i GIZ-a dva negotinska kampa, biciklistički i auto-kamp, koji se nalaze na Evropskoj biciklističkoj ruti, nabavkom nove opreme upotpunila su turističku ponudu.

Turističko domaćinstvo porodice Stanisavljević u Negotinu je poznato turistima koji na biciklima istražuju Srbiju i svet. Kod njih je u protekle četiri godine boravilo na hiljade turista iz 50-tak zemalja. Čak 90 posto gostiju ovog domaćinstva je iz inostranstva a dolaze iz svih krajeva sveta, Indije, Čilea, Aljaske, putuju sami ili porodično.

Gostiju ima tokom čitave godine jer su uz podršku EU Stanisavljevići nabavili klimu, grejna tela i ostalu potrebnu opremu. „Od ove godine gostima možemo da ponudimo i bicikle koje smo dobili kao donaciju Evropske unije kao i kamp opremu, za boravak u prirodi,“ izjavio je vlasnik kampa Stanisavljević.

Osim biciklističkog kampa u Negotinskom kraju izdvaja se i kamp Stevan Mokranjac, sa 14 kamping parcela. Na porodičnom imanju na obali Dunava, porodica Dimitrijević je napravila eko kutak. Za kupovinu kajaka, solarnih panela i stanice za popravku bicikala, Dimitrijevići su imali podršku Evropske unije.

Turizam je jedna od privrednih grana koja ima ogromne gubitke zbog pandemije covida-19 zbog čega je razvoj turističkog sektora istočne Srbije uz ekonomsko jačanje regiona i otvaranje novih radnih mesta cilj projekta Evropske unije.

Negotinski kampovi sve popularniji među turistima (VIDEO) | ZA media

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x