EU za turizam

Nesvakidašnja šetnja kroz istoriju Ramskom tvrđavom uz njene junake - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Nesvakidašnja šetnja kroz istoriju Ramskom tvrđavom uz njene junake

Posetioci Ramske tvrđave od nedavno imaju priliku da učestvuju u interaktivnoj  turističkoj šetnji „Ramski košavski vremeplov“ srednjevekovnim utvrđenjem kroz koju ih vode autentični vodiči kostimirani u istorijske junake koji su obeležili izgradnju, čuvanje i posvećenost ovom kulturno – istorijskom lokalitetu.

Interaktivna turistička šetnja je, zapravo, scenski nastup kroz koji se na autentičan način prepričava istorija Ramske tvrđave i Dunava. Posetioci više nisu samo pasivni posmatrači i slušaoci, već postaju aktivni učesnici u zanimljivim istorijskim pričama sa obala Dunava, u opštini Veliko Gradište.

Dočaravajući likove znamenitih ličnosti iz različitih epoha, kojima je ovo mesto bilo važno, od rimskog legionara Licinijusa Rufusa, čije ime je pronađeno uklesano na kamenoj ploči ispod tvrđave, preko sultana Bajazita II, po čijem je nalogu utvrđenje Ram i podignuto, te grofa barona Lopreštija, koji je krajem 18. veka Ramsku tvrđavu branio od Turaka, do Vuka Karadžića, vodiči na interesantan način provode turiste kroz prohujale vekove, pružajući im nezaboravan doživljaj.

Posetioci mogu da učestvuju u uzbudljivim pričama i legendama sa Ramske tvrđave  svake nedelje od 16 časova, a rezervacije nisu neophodne. Ture traju oko sat vremena i prilagođene su svim uzrastima.

Ukoliko u grupi posetilaca imamo mlade, narativ prilagođavamo njima, jer nam je namera da deca nauče nešto novo, da im poseta Ramsko tvrđavi ostane u sećanju i da je pamte po lepom doživljaju“, kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište. Ona dodaje da za pripremu scenarija koriste različite izvore i tragaju za nekim zanimljivostima i manje dostupnim podacima koji nisu često objavljivani. “Među našim vodičima-glumcima je i jedan profesor istorije koji nam daje zanimljivosti, a koristimo i priče koje čujemo od meštana, koji često znaju neke priče koje nisu mnogo poznate”, kaže ona.

Jedinstvena turistička šetnja prva je i jedina u Srbiji koja posetiocima nudi interaktivno učestvovanje u pripovedanju istorije – posetioci tvrđave su aktivni učesnici koji odgovaraju na pitanja svojih junaka i doprinose atraktivnosti ove turističke ture. Vodiči ture “Ramski košavski vremeplov” sertifikovani su kroz obuke programa Interpret Europe  koji je organizovan u okviru projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

KRALJEV PODRUM

icon

Uprava dvora je 1927. sklopila ugovor o podizanju modernog podruma na zadužbinskom imanju na Oplencu sa firmom Abel i Bohringer iz Štutgarda, a u prepisci oko izrade skice podruma je upravnik Dvora u pismu 22. septembra naglasio arhitektama da vode računa o tome da „taj podrum treba u isto vreme služiti i za ugled, ali bez nepotrebnog luksuza“

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x