EU za turizam

Oaza mira za avanturiste na obali Dunava – kamp “Kalinovac” - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Oaza mira za avanturiste na obali Dunava - kamp "Kalinovac"

Kamp “Kalinovac” već šest godina vodi čak četiri generacije porodice Marjanović!  To je prvo organizovano stajalište po prelasku Dunava kod Rama, smešteno kod sela Zatonje, na biciklističkim rutama EuroVelo 6 i EuroVelo 13. Od Beograda je udaljeno sto kilometara, a od Srebrnog jezera samo šest! Priroda se baš potrudila da kamp “Kalinovac” ima nezaboravan pogled: i na Dunav, i na Srebrno jezero, i na Karpate, a domaćini da gostima pruže kvalitetan smeštaj.

 

“Naš kamp nije veliki, ali je veoma udoban, sa brojnim etno-motivima i detaljima. Ima dvadesetak parcela za smeštaj šatora i kamp-prikolica, ograđeno je i ima prostor za parking. Gostima su na raspolaganju dva objekta: u jednom su dva mokra čvora, odvojeni tuševi, kuhinja i trpezarija, a drugi je četvorokrevetna soba sa zasebnim toaletom, kuhinjom i baštom. Posetiocima je na raspolaganju WI-FI 24/7, kao i roštilj” kaže Boban Marjanović, koji sa članovima porodice vodi kamping odmorište “Kalinovac” od 2018. godine.

 

U blizini kampa nalaze se dva izvora sa čistom vodom koja ponire u dubinama obližnjeg brda Gorica, uređena plaža na obali Srebrnog jezera, teren za odbojku na pesku i brojni kulturno-istorijski spomenici. “Ljubitelji jedrenja na dasci i ribolova uvek nam se rado vraćaju”, kaže Boban.

 

Sa namerom da unapredi postojeću turističku ponudu i obezbedi opremu koja će kamp učiniti atraktivnijim i konkurentnim, a uz to i energetski efikasnim, Boban se prijavio na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava  koji je raspisan u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ. Kao rezultat toga dobio je – solarne panele koji su mu značajno pomogli u razvoju poslovanja i kamp uvrstili u održiva mesta za odmor.

 

“Zahvaljujući dobijenim sredstvima uštedeli smo na godišnjim troškovima, jer su nam se kupovinom solarnih panela značajno smanjili računi za električnu energiju, a toplu vodu sada dobijamo korišćenjem sunčeve svetlosti. Uz dodatnu opremu obezbedili smo bolje uslove za turiste smeštene u sobe u okviru kampa, a kupovinom rekvizita za dvorište dobili smo dodatne sadržaje za decu. Uz nove trotinete i bicikle, kao i SUP daske (daske za veslanje, Stand Up Paddle) naši gosti sada imaju i mogućnost da istraže okolinu na različite načine,” kaže Boban.

 

Turisti u kamp “Kalinovac” najčešće dolaze svojim kamperima ili biciklama i prenoće u svom šatoru. Kamp je ugostio i one koji su Dunavom, koji je samo sto metara udaljen, dolazili kajakom ili čamcima. Tokom poslednjih šest godina, Boban je bio domaćin za turiste iz 65 zemalja širom sveta u kampu, koji je dobitnik opštinske nagrade za doprinos razvoju turizma za 2022. godinu.

 

 

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

KRALJEV PODRUM

icon

Uprava dvora je 1927. sklopila ugovor o podizanju modernog podruma na zadužbinskom imanju na Oplencu sa firmom Abel i Bohringer iz Štutgarda, a u prepisci oko izrade skice podruma je upravnik Dvora u pismu 22. septembra naglasio arhitektama da vode računa o tome da „taj podrum treba u isto vreme služiti i za ugled, ali bez nepotrebnog luksuza“

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x