EU za turizam

Održane obuke za ugostitelje iz Braničeva i Podunavlja - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Održane obuke za ugostitelje iz Braničeva i Podunavlja

U okviru projekta „Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ organizovala je u saradnji sa ekspertima niz radionica za lokalne ugostitelje na teme Korišćenje sistema E-turista i Potencijalni izvori finansiranja.


Tokom prethodnih nedelja, održano je ukupno 10 radionica u Velikom Gradištu, Golupcu, Požarevcu, Smederevu i Smederevskoj Palanci, na kojima je učestvovalo ukupno 70 predstavnika uglavnom aktivnih ugostitelja koji pružaju usluge smeštaja i/ili ishrane. Pored lica zainteresovanih za pokretanje vlastitog biznisa u oblastima turizmu i ugostiteljstva, radionicama je pristustvovao i broj predstavnika javnog lokalnog sektora – zaposlenih u lokalnim samoupravama na poslovima turizma i turističkim organizacijama.


Šta se tiče teme Korišćenje sistema E-turista, učesnici su uglavnom izrazili svoje zadovoljstvo funkcionalnošću i praktičnošću samog Sistema koji im značajno olakšava svakodnevno poslovanje u kontekstu vođenja evidencije gostiju. Na radionicama su delom razrrešene različite nedoumice učesnika, a njihova pitanja i sugestije biće objedinjene i prosleđene Ministarstvu trgovine, turizma i telekomuniikacija – Sektoru za turizam.

Kad su u pitanju Potencijalni izvori finansiranja, većina učesnika je zaključila da nažalost, često nisu informisani o aktuelno raspoloživim sredstvima koja bi im koristila u procesima unapređenja i širenja njihovog poslovanja. Takođe, izrazili su potrebu stručne savetodavne podrške u procesu pripreme zahteva odnosno predloga projekata, gde su im propozicije i dokumentacija neretko nerazumljivi.


Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ će s početka naredne godine organizovati dodatne edukacije iz oblasti Potencijalnih izvora finansiranja, Ruralnog turizma i Digitalnog marketinga, a u okviru projekta predviđena je izrada kratkih priručnika i video-tutorijala, sa ciljem da se ugostiteljima i svima koji su zainteresovani da se angažuju u ovom sektoru u budućnosti, obezbede relevantne informacije, a i stručna podrška.


Realizaciju „Podrške konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“ podržao je projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, koji finansiraju Evropska unija i Nemačkа Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

 

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x