EU za turizam

Održivi Bog vina u Smederevu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam


Održivi Bog vina u Smederevu

Porodična vinarija Gitarića, nazvana po grčkom bogu vina i uživanja Dionisu, prva je privatna vinarija u Srbiji koja je proizvodnju počela još pre tri i po decenije. Uvek su u fokus stavljali kvalitet i originalnost, zbog čega su, tokom decenija poslovanja, staro porodično imanje od 18 hektara pretvorili u – zasade voća i vinograde.

Od samog početka želeli smo da naša pića pravimo od sopstvenog, kvalitetnog i odgovorno proizvedenog voća i grožđa“, kaže Srđan Gitarić, sin osnivača vinarije “Dionis” iz Smedereva. Prema njegovim rečima, čim se ukazala prilika da ekološke ideje i želju za održivošću pretoče u stvarnost, konkurisali su za bespovratna sredstva dodeljivana u okviru projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

Gitarići su dobili sredstva za sistem solarnih panela. Taj održivi poslovni potez je, zahvaljujući povoljnom položaju njihovog imanja i velikom broju sunčanih sati karakterističnim za ovo područje, rezultirao funkcionalnim i efikasnim načinom snabdevanja energijom i značajno im je unapredio proizvodnju.

Nama je zaista važno da deo energije koju trošimo koristimo iz ekološkog izvora. To nam smanjuje račune za električnu energiju, a time dobijamo i višak sredstava kojim unapređujemo naš glavni proizvod – vinski turizam“, kaže Srđan Gitarić.

Instaliranjem solarnih panela na krovove svoje vinarije Gitarići daju i pozitivan primer lokalnoj zajednici koja sve više razume važnost takvih rešenja i ulaganja. Smatraju da je to dobar način njihove promocije i da doprinosi podizanju ekološke svesti o važnosti zelenog i održivog poslovanja.

Za sada samo turisti iz inostranstva odmah primete solarne panele na krovu ove vinarije. Gitarići su uvereni da će uskoro i to promeniti. Kada se svest o važnosti održivog poslovanja proširi i na domaće goste i kada i oni u potpunosti budu razumeli zašto je važno da posećuju takva turistička mesta, postaće uobičajeno da se i gosti iz Srbije obraduju kada vide solarne panele na krovu vinarije.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

KRALJEV PODRUM

icon

Uprava dvora je 1927. sklopila ugovor o podizanju modernog podruma na zadužbinskom imanju na Oplencu sa firmom Abel i Bohringer iz Štutgarda, a u prepisci oko izrade skice podruma je upravnik Dvora u pismu 22. septembra naglasio arhitektama da vode računa o tome da „taj podrum treba u isto vreme služiti i za ugled, ali bez nepotrebnog luksuza“

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x